Ученици осмислили бесплатно централно гријање :: Semberija INFO ::

 

Ученици осмислили бесплатно централно гријање


БИХАЋ - Ученици средњошколске установе "Richmond park college" из Бихаћа Дарис Филовић и Хаџера Ђуг, на недавно одржаној босанскохерцеговачкој научној олимпијади под називом "Босепо" у Сарајеву, освојили су прву награду за свој иновативни пројекат из области инжењеринга, а тиме и вриједну стипендију за даље школовање.

На овом занимљивом такмичењу, које се одвија већ дуги низ година те окупља ученике великог броја основних и средњих школа из Босне и Херцеговине, ове године конкурисало је више од 120 пројеката у четири категорије.

Филовић и Ђугова презентирали су властити пројекат који омогућава потпуно бесплатно централно гријање за домаћинства.

"Овај наш патент функционише на принципу електромагнетне индукције и вртложних струја које ослобађају топлотну енергију. Уколико се наизмјенични мотор напаја солатном енергијом, добијамо потпуно бесплатно гријање, које је уз то и еколошки прихватљиво, јер нема никаквих видова загађање кроз испуштање димова или штетних гасова", каже Филовић.

На идеју о пројекту, како каже, дошли су на основу примјера трансформатора који се прегријавају усљед вртложних струјања, па су размишљали како да ту физичку силу искористе у циљу стварања термалне енергије.

"Ми смо конструисали пећ за централно гријање, а инсталирање нашег патента је веома једноставно. Користимо бојлер, бакарну плочу и наизмјенични мотор, при чему трошкови инсталирања износе око десетак хиљада марака. Израчунали смо да ће, рецимо корисник који примијени наш патент, у наредних 20 година уштедјети 165.000 марака које би потрошио на куповину пелета. Том уштеђевином би, рецимо, могао да купи нову кућу или стан", каже Филовић.

Додаје како је њихов патент већ наишао на одјек у јавности те постоји интересовање неких пословних субјеката за њихову иновацију.

Захваљујући иновативном пројекту, двоје ученика освојило је вриједну стипендију за наставак школовања, као и пласман на "Гениус олимпијаду" која се ове године одржава у Њујорку и ради се о највећем свјетском такмичењу средњошколаца у научним иновацијама.

Ученици "Richmond park college" из Бихаћа, приватне школске установе која је раније носила назив "Уна Сана колеџ", редовно судјелују на сличним такмичењима и освајају вриједне награде.

Само ове године, од четири главне награде на "Босепу", освојили су три, те се представили још неколицином иновативних пројеката.


Независне новине