Три деценије од формирања бригаде полиције :: Semberija INFO ::

 

Три деценије од формирања бригаде полиције


Ратни пут ове јединице почиње 10. марта 1993. године постројавањем  и формирањем на спортском полигону у Тишчи, као Трећа чете сарајевско-романијског одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а РС, коју си чинили млади, али веома искусни војници из Бирча, Шековића, Тишче, Власенице, Милића, Папраће и из кладаљске и живиничке општине, а који си избјегли на српске територије.  Комадант је био Милорад Пелемиш, а замијеник Милош Ступар.

​Борци бригаде су одлазили се са терана на терен, из акције у акцију, првенствено тамо гдје је помоћ српском народу била најпотребнија, у Бирчу, у Вишеграду, Скеланима, око Сарајева, на Озрену. Још дуго ће се памтити борба на Мајевици у априлу 1995. године када су специјалци из Одреда Шековићи извршили деблокаду војске и полиције из окружења на релеју Столице на Мајевици. Због велике храбрости и јунаштва припадника ове јединице, били су омиљени у народу и уливали су велику сигурност гдје год су учествовали у одбрани српске територије и српског народа.

У марту 1994. године долази до реорганизације Специјалне бригаде полиције МУП РС и Треће чете сарајевско-романијског одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а РС која прераста у Други одред СБП Шековићи, комадант је Милош Ступар, а замјеник је Аекса Вукашиновић.

У јуну 1995. године за комаданта одреда је постављен  Радо Чутурић, који је 23. септембра погинуо на Озрену. Занимљиво је да су сви командири водова одреда теже рањавани и послије се опет враћали на располагање у јединицу као и велики број припадника одреда. Током рата 21 припадник овог одреда је погинуо, 77 их је рањено, а неки од њих су и по два и три пута рањавани.

Други одред СБП МУП-а РС  Шековићи одликован је  17.11. 1995. Медаљом Петра Мркоњића.

Међутим,  послије рата почиње права голгота за многе припаднике овог одреда. Хапшења, дуготрајна испитивања, истражни затвори и вишегодишње пресуде затвора. У овој борби припадници овог одреда остају усамљени, без помоћи и подршке институција Републике Српске. Ипак, остају храбри и достојанствени какви су и били током рата.

Пропадници Другог одреда Специјалне бригаде Шековићи данас и сутра, 10. и 11. Марта, обиљежавају 30. година од формирања.

У оквиру обиљежавања, вечерас је у Дому културе у Шековићима са почетком у 18 сати, планирана промоција књиге Љубише Милутиновића ,,Ратни пут јуришника и специјалаца'', а биће по први пут изложба ратних експоната, под називом ,,Сачувајмо од заборава'', Александра Саше Самарџије.

У суботу, 11. марта у 11 сати, у цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима је парастос погинулим припадницима ове јединице. У 11 часдова и 30 минута је полагање цвијећа у спомен - соби у Шековићима,  а у 12 сати је академија у Дому културе у Шековићима. На спортском полигону основне школе у Тишчи постројавање преживјелих припадника овог одреда je у 13 сати и 30 минута'', најављују организатори.