Зеленски поручио да нема околности за преговоре са Путином :: Semberija INFO ::

 

Зеленски поручио да нема околности за преговоре са Путином


Фото - Танјуг / АП
МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 378. дан. Широм Украјине ракетни напади руских снага на енергетску инфраструктуру. Могући пад Бахмута не значи прекретницу тока рата, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг. Високи представник ЕУ Жозеп Борељ предложио је да тај блок издвоји милијарду евра за заједничку набавку муниције. Са друге стране, Kремљ поручује да су наводи листова Њујорк тајмс и Цајт о експлозијама на "Северном току" дио координисаног ширења дезинформација у медијима.

Песков: Саботажа изведена уз подршку државе

Кремљ је данас саопштио да сумња да су напади на гасоводе "Сјеверног тока" прошлог септембра могли бити изведени без државне подршке.

Коментари портпарола Кремља Дмитрија Пескова услиједили су након што је лист "Њујорк тајмс" ове седмице објавио да амерички званичници разматрају да ли је проукрајинска невладина група одговорна за експлозије.

"Што се тиче проукрајинског угла, знате, у идеју да је то организовао неки `др Зло`, тешко је повјеровати. Био је то претежак задатак, за који је вјероватно била способна само добро обучена специјална државна служба – а њих нема превише", рекао је Песков на питање о извјештају.

"Њујорк тајмс" је у уторак, 7. фебруара, објавио да нови обавјештајни подаци које су прегледали амерички званичници сугеришу да је проукрајинска група – вјероватно састављена од Украјинаца или Руса – извршила напад на гасоводе "Сјеверног тока", али да нема чврстих закључака.

Русија је више пута тражила да јој се дозволи да се придружи истрази о експлозијама, које су прекинуле рад три од четири гасовода "Сјеверног тока један" и "Сјеверног тока два", који повезују Русију са Њемачком испод Балтичког мора.

Истражиоци у Шведској, Данској и Њемачкој тренутно спроводе одвојене истраге.

"Ми и даље захтијевамо брзу и транспарентну истрагу, тражимо да нам се дозволи учешће у истрази", рекао је Песков новинарима на редовном брифингу у Кремљу.

Он је напомену да је неопходно идентификовати ко су извршиоци и ко су налогодавци.

"Извршити терористички напад на дио кључни важне међународне енергетске инфраструктуре превише је опасан преседан", нагласио је Песков.

Песков је поново демантовао "апсурдну хипотезу" да је "сама Русија одговорна за напад на сопствену инфраструктуру".

Медведев: Наводи о "проукрајинској групи" ништа друго до пропаганда

Наводи медија о "проукрајинској групи" која стоји иза саботаже гасовода "Сјеверног тока" нису ништа друго до пропаганда, истакао је замјеник секретара Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев.

"То је неука америчка пропаганда", написао је он на "Телеграму", коментаришући извјештаје западних медија у којима се за експлозије гасовода оптужује "проукрајинска група која није ни са ким повезана".

Он је нагласио да то мора да су "усамљени ренџери" који се боре против "проклетих Московљана".

"Или су то можда неки `проклетници` који спасавају свијет", написао је Медведев, алудирајући на филм "Проклетници" /Инглориоус Бастердс/ Квентина Тарантина из 2009. године.

Медведев је иронично навео да су "ти неки људи отишли, заронили у море, дигли у ваздух двије огромне цијеви на морском дну и нестали у заласку сунца потпуно непримјећено, у мору пуном бродова НАТО-а и препуном међународних система за праћење".

Он је нагласио да је "медијски филм пропао одмах након премијере, јер му публика није вјеровала и почела је да поставља непријатна питања зашто су урадили потпуно заокрет на претходној верзији са `руском везом` и зашто Запад активно инсистира на томе да проукрајинска група није повезана са кијевским режимом".

Према његовим ријечима, одговори су прилично јасни, имајући у виду тренутно расположење међу Европљанима који су мање него одушевљени изгледима да плате више пакета санкција, испоруке оружја Украјини, енергетску кризу и пад животног стандарда у некада богатим земљама, пренио је ТАСС.

"Ако су гасоводе дигли у ваздух украјински нацисти, а не Русија, која је онда сврха подржавати их огњем и мачем, као и средствима?", упитао је Медведев.

Зеленски поручио да нема околности за преговоре са Путином

Украјински предсједник Владимир Зеленски поручио је данас да је његова земља одлучна да побиједи у рату са Русијом и да тренутно не може да замисли ситуацију у којој би се састао са руским предсједником Владимиром Путином.

Нема таквих околности да би могли да разговарамо са предсједником Руске Федерације, јер он не држи своју ријеч. Немамо повјерења у њега, рекао је Зеленски у интервјуу за  амерички Си-Ен-Ен.

Он је поновио став Кијева да Русија треба прво да напусти територију Украјине и да се онда може тражити формат за организовање дипломатских преговора.

Зеленски  је саопштио да је “веома захвалан” на посјети Кијеву америчког предсједника Џозефа Бајдена прошлог мјесеца.

– То је важан сигнал цијелом свијету да нас САД подржавају. И мислим да САД вјерују да ћемо побиједити – рекао је украјински предсједник.

На питање да ли очекује да ће САД послати Украјини борбене авионе Ф-16, Зеленски је казао да је “питање борбених авиона тешко” и да Кијев “чека да се ова одлука донесе”.

– Ово нам је заиста потребно и апелујемо на предсједника Бајдена да САД почну да обучавају украјинске пилоте, што ми је он и рекао да ће се на томе радити. Вјерујем да ће нам САД дати шансу да бранимо наше небо – изјавио је Зеленски.

Он је уверен да би борбени авиони могли да одлуче побиједу Украјине у рату са Русијом, али и да Бајден и његови сарадници сматрају да авиони “нису потребни“ у овом тренутку.

Зеленски је говорио и о вишемјесечним сукобима који се воде око Бахмута и навео да је Кијев чврсто ријешен да брани овај град из стратешких разлога.

Упозорио је да ће Русија имати “отворени пут” кроз исток земље ако освоји Бахмут.

Зеленски је рекао да је то за Украјину “тактички важно” и навео да је војни врх јединствен у својој одлуци да задржи трупе у граду и продужи одбрану града, који је на ивици да падне у руке руске војске послије мјесеци напада.

Зеленски је позвао и предсједавајућег Представничког дома америчког Конгреса Кевина Макартија да посјети Украјину, како би се из прве руке упознао са ситуацијом на терену, што је позив који долази у тренутку подијела у Републиканској партији око тога да ли САД треба да наставе да пружају помоћ земљи која је нападнута од Русије.

Макарти је за  Си-Ен-Ен изјавио да не планира да посјети Украјину и навео да Бајден није реаговао довољно брзо да помогне тој земљи.

Републиканац из Калифорније је нагласио да подржава Украјину, али не и “бланко чек” за Кијев, наводи америчка телевизија.

Зеленски се током разговора за Си-Ен-Ен захвалио грузијским грађанима што су током демонстрација у уторак и среду носили заставу његове земље.

– Желим да се захвалим свима који ових дана носе украјинске заставе на трговима и улицама Грузије. Желим да вам се захвалим на нашој химни која је одсвирана у Тбилисију. Ово је гест поштовања Украјине и желим да изразим своје искрено поштовање према Грузији – рекао је Зеленски.

Он је саопштио да Украјина жели чланство у Европској унији, али да такође жели да тамо буду Грузија и Молдавија, као и да је увјерен да ће се то десити.

Украјински лидер је говорио и о томе како се он и његова породица носе са ратом, који је ушао у другу годину.

– Моја кћерка се уписала на универзитет и тамо студира, а мој син похађа школу у Украјини. Обоје су у земљи. Веома су слични другој украјинској дјеци. Живимо са сиренама – изјавио је Зеленски.

Он је на крају рекао да Украјина жели да се рат оконча и да је одлучна да побиједи у овом сукобу.

– Желимо побједу. Не желимо да се навикавамо на рат, али смо се навикли на изазове. Сви желе једно, да се рат оконча – нагласио је Зеленски.

Број погинулих у ударима на Лавовску област повећан на пет

Број погинулих у руском ракетном нападу на Лавовску област у Украјини повећан је на пет, пошто је испод рушевина пронађено тијело још једног мушкарца, саопштиле су регионалне власти.

Претходно је саопштено да су у руском удару погинули двојица мушкараца и двије жене, преноси Интерфакс Украјина.

Послије напада дошло је до пожара у којем су уништена три стамбена објекта, три аутомобила, гаража и више помоћних зграда.

Руске снаге извеле су ноћас и јутрос масовне ударе на Украјину. Украјинске власти су саопштиле да је усљед удара нуклеарна електрана Запорожје, која је под контролом Москве, остала без напајања електричном енергијом.

Кијев: Руске снаге на Украјину испалиле 81 ракету

Ратно ваздухопловство Украјине саопштило је да су руске снаге у раним јутарњим ударима испалиле 81 ракету, укључујући шест хиперсоничних ракета "кинжал", саопштиле су украјинске ваздухопловне снаге.

"Украјинска ПВО је уништила 34 крстареће ракете и четири беспилотних летjелица самоубица иранске производње, 'шахед', а осам дронова и вођених пројектила такође је спрijечено да стигну до својих циљева", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, украјинске снаге не могу да пресретну ракете "кинжал".

Руска управа Запорожја: Прекид снабдијевања струјом нуклеарке "провокација" Кијева

Руска војна управа дијела Запорошке области оцијенила је као "провокацију" прекид снабдијевања струјом нуклеарне електране са дијела територије под контролом Кијева.

Енергоатом: Нуклеарка Запорожје без струје

Украјинска нуклеарна електрана Запорожје, која је под контролом Москве, изгубила је напајање електричном енергијом због масовног ракетног напада руских снага, саопштила је државна компанија Енергоатом.

"Посљедња веза између окупиране нуклеарне електране Запорожје и украјинског електроенергетског система је прекинута“, истиче се у саопштењу.

У Енергоатому тврде да су пети и шести реактор угашени, а струју потребну за рад електране напаја 18 дизел агрегата који имају довољно горива за 10 дана.

Локални званичници: Напади руских снага на инфраструктуру широм Украјине

Руске снаге рано јутрос извршила ударе на више украјинских региона, укључујући главни град Kијев, црноморску луку Одесу и други по величини град Харков, што је довело до престанка снабдијевања електричном енергијом, саопштили су регионални званичници.

Напад је извршен на више циљева у градовима који се протежу од Житомира, Винице и Рoвна на западу до Дњепра и Полтаве у централној Украјини, преноси Ројтерс.

Градоначелник Kијева Виталиј Kличко навео је да су експлозије регистроване у југозападном дијелу града и да су спасилачке службе на терену.

Снабдијевање електричном енергијом је превентивно прекинуто за око 15 одсто становника Kијева, рекао је Kличко.

Како преноси британска агенција, У Kијеву се чула и нова серија експлозија око 7 сати по локалном времену.

Гувернер Одеске области Максим Марченко рекао је да је на мети масовног ракетног напада био енергетски објекат у Одеси и да је дошло до нестанка струје.

Марченко је навео у да су противваздухопловне јединице обориле неколико пројектила и да се очекују нови напади. "На сву срећу нема повријеђених. На снази су рестрикције струје", рекао је Марченко.

Гувернер области Харков Олех Синехубов тврди да су град и регион погођени са око 15 удара и да је циљана инфраструктура.

Према украјинским медијима, двије особе су повријеђене у ракетном удару у Харкову од пројектила који је пао близу њихове куће.

На мети удара били су и Дњепар у централном дијелу Украјине и западни градови Луцк и Ровно, који су далеко од линија фронта, напомиње Ројтерс.


​Глас Српске / Агенције