Педофили више неће моћи избјећи упис у регистар :: Semberija INFO ::

 

Педофили више неће моћи избјећи упис у регистар


- Неки од правоснажно осуђених педофила из Српске су до сада успијевали пронаћи недоречености у закону како не би били уписани у Посебни регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, али им то више неће полазити за руком.

Укратко, то је суштина доношења Приједлога закона која се односи на овај регистар, а који је недавно утврдила Влада Српске.

Гордана Рајић, омбудсман за дјецу Републике Српске, у изјави за "Независне новине" наглашава да ће сада шири круг осуђених лица бити обухваћен и уписан у регистар, тако да ће значајно бити унапријеђена заштита дјеце од овог облика злостављања.

Додаје да су активно учествовали у измјенама закона који се односи на овај регистар, те истиче да је досадашњим прописима регулисано да се у регистар уписују лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела прописана Кривичним закоником Републике Српске.

"Оно што је проблем у пракси јесте да постоје и лица која су та дјела учинила по другим важећим законима, а која се воде у казненој евиденцији код надлежних органа Републике Српске, па тако имамо лице које је држављанин Републике Српске и уписано је у нашу казнену евиденцију, а осуђено је, рецимо, по Кривичном закону БиХ или Кривичном законику ФБиХ или лица која у Српској имају пријављено пребивалиште или боравиште, а не воде се у казненој евиденцији", рекла је Рајићева.

То су, додаје, ствари које су ишле у прилог тим лицима да мијењају мјесто пребивалишта и тако избјегавају да уопште буду уписана у регистар, а и када су уписана, избјегавају обавезу јављања у смислу промјене пребивалишта.

"У казненој евиденцији имате и лица која су уписана, а нису осуђена по Кривичном законику Републике Српске, а имате и лица која у Републици Српској имају пријављено пребивалиште или боравиште, а не воде се у казненој евиденцији. Да би сви они били обухваћени, ишло се на доношење новог закона, како се не би остављало простора да злоупотребљавају досадашње законске одредбе", истиче Рајићева за "Независне новине".

Милош Букејловић, министар правде Републике Српске, рекао је да овај закон у форми приједлога иде на наредну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

Из ресорног министарства су за "Независне новине" јуче рекли да овај приједлог закона, по хитном поступку, уређује Посебни регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, прописује која лица и који лични подаци се уписују у регистар, надлежни орган за вођење регистра те начин чувања и давања на кориштење података из регистра.

Како, између осталог, наводе, указала се и потреба да се у закону појасне норме које се односе на појам "мјесто становања", што ствара одређене злоупотребе за лица која се у регистру воде, а избјегавају обавезе утврђене овим законом на начин да као мјесто становања пријављују граничне општине у Федерацији.

У регистар се уписују бројни подаци о овим осуђеницима, као што су, између осталог, презиме и име, претходно презиме и име (уколико га је било), а за удате и дјевојачко презиме, надимак и лажно име (ако их има), датум рођења, презиме и име родитеља и дјевојачко презиме мајке.

Уписују се ту и подаци о запослењу, подаци значајни за физичко препознавање осуђеног уз његову фотографију у вријеме ступања на издржавање казне и у вријеме изласка из установе итд. Регистар садржи и ДНК профил осуђеног, датум ступања на издржавање затвора, датум отпуштања итд.