Без крова над главом остало пола милиона људи :: Semberija INFO ::

 

Без крова над главом остало пола милиона људи


Око пола милиона људи остало је без крова над главом у провинцији Кахраманмараш усљед разорних земљотреса на југоистоку Турске.

"Настављамо постављати шаторска и контејнерска насеља да збринемо све људе. Тренутно пружамо уточиште за 461.000 људи у шаторима, јавним зградама, спаваоницама, школама и другим мјестима широм Кахраманмараша", рекао је Реџеп Тајип Ердоан, турски предсједник.

Он је најавио да ће процес обнове градова бити убрзан.

Поновио је планове Владе да у року од годину дана обезбиједи нове станове људима који живе у провинцијама погођеним земљотресом.

Снажни земљотреси магнитуде 7,7 и 7,6 степени погодили су 6. фебруара турску провинцију Кахраманмараш у размаку од девет сати.

Подрхтавање, праћено хиљадама накнадних потреса, осјетило се у 11 провинција и у сусједним државама, од којих је најтеже погођена Сирија.

Број жртава разорних земљотреса у Турској и Сирији премашио је 51.000, саопштила је Турска агенција за управљање катастрофама (АФАД).

АФАД је саопштио да је број жртава разорних земљотреса у овој земљи порастао на 45.089 људи, а укупан број жртава земљотреса, укључујући и Сирију, већи је од 51.000.

У Турској је у земљотресу повријеђено 108.000 људи, додаје АФАД.

Само двије недјеље касније два снажна земљотреса јачине 6,4 и 5,8 степени погодила су турску покрајину Хатај, а у тим земљотресима је у Турској и Сирији погинуло најмање 11 људи.

(Независне)