Русија ће обновити уговор о житу али има услов :: Semberija INFO ::

 

Русија ће обновити уговор о житу али има услов


Русија је у сриједу извијестила да ће пристати на продужење црноморског уговора о житу који омогућује сигуран извоз жита из украјинских лука, али само ако се узму у обзир интереси њених пољопривредних произвођача.

Иницијатива за црноморско жито, на којој су се прошле године ангажовали Уједињене нације и Турска, истиче 18. марта и не може се продужити осим ако се не сложе све стране.

Русија је већ назначила да није задовољна аспектима споразума.

Руски пољопривредни извоз није изразито на мети западних санкција, али Москва тврди да ограничења плаћања, логистике и индустрије осигурања "представљају препреку" за извоз руских житарица и гнојива.

Руско министарство вањских послова у сриједу је објавило да је министар вањских послова Сергеј Лавров на маргинама састанка Г20 у Њу Делхију с турским колегом разговарао о изгледима за обнову споразума.

"Руска страна је истакла да је наставак споразума о житу могућ само ако се у обзир узму интереси руских пољопривредних произвођача и произвођача гнојива у смислу несметаног приступа свјетским тржиштима", стоји у објави министарства.

(Независне)