Колапс на бх. путевима, камиони заглављени :: Semberija INFO ::

 

Колапс на бх. путевима, камиони заглављени


На ширем подручју Јабланице, Коњица, Купреса и Прозора-Раме, као и на путу Ливно-Босанско Грахово због снијежних вијавица и заглављених теретних возила често долази до застоја.

Из БИХАМК-а апелују на возаче да на пут не крећу без зимске опреме.

Према информацијама грађана који су данас кренули из Херцеговине према сјеверу и обрнуто, сњежне падавине изазвале с увелике проблеме, а највише на подручју Јабланице.

Возачи користе алтернативне путеве како би избјегли застоје, а наводно је на подручју Доње Јабланице тотални колапс. Како наводе возачи, ни возило хитне помоћи не може да прође, преносе федерални медији.

"На дионицама Ливно-Шуица (Борова Глава) и Посушје-Јабланица (Блидиње) забрањено је кретање за теретна возила, а на путу Мостар-Јабланица-Коњиц за теретна возила са приколицом и шлепере. На магистралним путевима Прозор-Горњи Вакуф/Ускопље (Макљен), Травник-Доњи Вакуф (Комар), Нови Травник-Бугојно (Ростово),Томиславград-Шуица-Купрес и Ливно-Босанско Грахово-Дрвар за ова возила обавезна је употреба ланаца", саопштено је из БИХАМК-а.

Додали су како јак вјетар формира снијежне наносе на магистралном путу Прилука-Гламоч-Млиниште. На појединим дионицама има снијега на коловозу, а издвајамо путеве: Дрвар-Босански Петровац, Власеница-Хан Пијесак (Хан Поглед), Турбе-Карановац, Рипач-Босански Петровац-Кључ, Бугојно-Купрес-Шуица и Гацко-Тјентиште.

"Учестали су и одрони на бројним дионицама, а осим одрона може бити и грања, те срушених стабала. Посебно издвајамо магистрални пут Србљани–Босанска Крупа гдје је усљед тежине снијега, дошло до рушења више стабала, што угрожава безбједно саобраћање. Постављена је привремена сигнализација, а препоручује се возачима да користе алтернативне правце. Због оштећења прелазне направе на мосту на аутопуту А-1 Подлугови-Сарајево сјевер, саобраћај је преусмјерен из претицајне у возну траку (постављена је привремена саобраћајна сигнализација). Молимо возаче да на овој локацији возе опрезно и знатно смањеном брзином. Због лоших услова за вожњу у Хрватској, обустављен је саобраћај за теретна возила на граничном прелазу Изачић-Личко Петрово Село. На осталим граничним прелазима не чека се дуже од 30 минута", наводе из БИХАМК-а.

(Независне)