Која је то прва општина у БиХ која крочи ка енергетској транзицији :: Semberija INFO ::

 

Која је то прва општина у БиХ која крочи ка енергетској транзицији


Протеклих дана је направљен значај корак у смјеру енергетске транзиције у БиХ, гдје је општина Лопаре прва израдила план локалне енергетске стратегије, што ће остварити постављањем соларних панела на своју зграду.

Казао је ово за "Независне новине" Радо Савић, начелник Лопара, који је показао спремност да ова општина буде прва у Босни и Херцеговини која имплементира ову идеју.

Спремност је показао потписивањем споразума о сарадњи у спровођењу енергетске транзиције са Регионалним центром за одрживу енергетску транзицију РЕСЕТ.

Овим споразумом је обезбијеђен даљи заједнички и дугорочни рад на стварању услова за појединачне подухвате локалних актера у енергетској транзицији.

Ово је важно јер, како су казали из РЕСЕТ-а, енергетска транзиција почиње на локалном нивоу, а циљ им је да у ово укључе све општине и градове Босне и Херцеговине.

Како Савић истиче, први корак ка транзицији остварују постављањем соларних панела од 17 киловата на зграду општине.

"У току је тендер за избор извођача радова, а ако се оствари могућност покушаћемо да вишак енергије претворимо у мреже", казао је Савић.

С тим у вези апелује на привредна и физичка лица да ураде исто, нарочито она домаћинства која су тренутно финансијски способна за овај прелаз.

"Одабрали смо прави пут", казао је Савић, додавши да су свјесни колико је потребно времена да се напусте сви "прљави" извори енергије.

"Ово је неопходан корак када узмемо у обзир поскупљења електричне енергије", рекао је Савић, истичући да је ово примарни разлог, а други и нимало мање значајан разлог је дугорочно очување животне средине.

Код енергетске транзиције, односно повећања кориштења соларних извора енергије мора се почети од "доле ка горе", односно локална заједница је овдје кључ.

Казао је ово за "Независне" Мирза Кушљугић из РЕСЕТ-а.

"Енергетска транзиција мора бити покренута и вођена на локалном нивоу да би била одржива", објаснио је Кушљугић.
Како додаје, овим примјером ће показати другим локалним заједницама да је ово могуће и одрживо.

С тим у вези каже да су локалне заједнице које приступе споразуму слободне да на основу својих специфичних потреба установе које кораке у овом правцу они треба и могу да преузму.

"Локалне заједнице морају обезбиједити енергетске менаџере, морају да имају одређена средства за реализацију пројеката, а покретач свега је свакако воља првог човјека општине или града", каже Кушљугић.

Како додаје, повећање кориштења соларних извора енергије је сложено, али важно питање, а ова транзиција мора да слиједи ову путању.

"Овдје се не ради само о декарбонизацији. Овдје је важна децентрализација, дигитализација и демонополизација, а изнад свега и демократизација", казао је Кушљагић.

Како закључује, ово захтијева социоекономску трансформацију укупног друштва, не само енергетског центра.

Наиме, споразум је с општином Лопаре потписан прошле седмице, а сљедеће општине које ће га усвојити су Живинице и Грачаница, а како каже Кушљугић, у активном су разговору са још чак осам општина.

(Независне)