Погинули деминери Саво Калајџић и Славиша Кључо :: Semberija INFO ::

 

Погинули деминери Саво Калајџић и Славиша Кључо


КУПРЕС - Деминери Саво Калајџић (42) и Славиша Кључо (52) из Пала су погинули, а њихов колега Радомир Церовић (35) је повријеђен у несрећи која се десила данас ујутро приликом покушаја уклањања мине на веома неприступачном терену на подручју Доњих Мушића, код Купреса, гдје су биле двије врсте мина.

Полиција је данас током дана успјела да се пробије до неприступачног терена и тијела страдалих и да уради увиђај како би се утврдило на који начин је дошло до несреће. Како сазнајемо, повријеђени деминер је превезен у болницу у Ливну, оперисан је и није био животно угрожен.

Трагедија се, према досадашњим информацијама, десила око осам часова, док су деминери чистили простор и правили заштиту око уочених мина ПМР-3. Страдали деминери, као и њихов повријеђени колега, радили су за Удружење "Пази, мине" из Витеза, које у сарадњи с хуманитарном организацијом "Про Вита" из Мостара ради на пројекту деминирања "Малован".

Према ријечима Давора Коленде, аналитичара против-минске акције и директора Центра за хуманитарно разоружање из Мостара, настрадали деминери су били упосленици невладине организације "Пази, мине", која је изводила радове за потребе "Шумарије Купрес" .

"Пројекат траје од прошле године и на њему је предвиђено да се нађе око 1.350 мина, а досад је нађено преко 700 мина и преко 500 неексплодира-них убојитих средстава", рекао је Коленда.

Према његовим ријечима, погинули деминери пронашли су мину ПМР-3 специјалне изведбе с посебним упаљачем, који је пуно осјетљивији него код осталих респрскавајућим мина.

У близни тих мина налазиле су се нагазне мине с клацкалицом ПМА-3.

"Претпоставља се да је неком грешком у процеду-рама активирана та ПМР-3 од које су обојица поги-нула на лицу мјеста, али то ће истрага утврдити", рекао је Коленда.

Саша Обрадовић, директор Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАK), казао је да је несрећу изазвала противпјешадијска мина ПМР-3 приликом проналаска и чишћења простора.

"Полиција је успјела некако да се пробије како би извукла тијела. Истрага је у току и на мјесто несреће су стигли полиција и надлежни тужилац", казао је Обрадовић.

Федерална управа цивилне заштите одмах је понудила помоћ.

Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите, рекао је да је ово је велика трагедија која се, нажалост, дешава 25 година након рата.

"Све то показује колико је овај посао опасан, поред тога што је тежак. Не можемо себи да дођемо", казао је Солак, наводећи да ће истрага показати тачан узрок несреће.

Независне новине