ИСТИЧЕ МАНДАТ ПЕРИЦИ СТАНИЋУ. КО ЋЕ БИТИ НОВИ ДИРЕКТОР СИПА? :: Semberija INFO ::

 

ИСТИЧЕ МАНДАТ ПЕРИЦИ СТАНИЋУ. КО ЋЕ БИТИ НОВИ ДИРЕКТОР СИПА?


Foto: SIPA
Наредне седмице биће објављен Јавни конкурс за директора Агенције за истрагу и заштиту (СИПА), а ко ће наслиједити актуелног директора Перицу Станића, коме у новембру истиче мандат, одлучиће Савјет министара БиХ на препоруку министарства безбједности БиХ.

Пошто су на челу Обавјештајно безбједносне агенције (ОБА) и Граничне полиције (ДГС) од њиховог формирања Бошњаци и Хрвати, мјесто директора СИПА припада кадровима српске националности, а од великог броја могућих кандидата издвојили смо оне који имају професионални углед, дугогодишње искуство и подршку политичког врха Републике Српске.

Ради се о кадровима који нису кандидати само за мјесто директора Агенције за истрагу и заштиту, него и других позиција, попут замјеника министра безбједности, замјеника директора ОСА – ОБА, директор државног затвора и директора полиције МУП РС.

Један од кандидата је актуелни директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум, који врши одговорне функције од доласка Милорада Додика на позицију премијера. Ћулум је завршио Факултет за безбједност и заштиту.

Од млађих кадрова, издваја се Синиша Кострешевић, који је од командира Полицијске станице Лакташи обављао функције начелника Слубже за борбу против организованог криминала и корупције и начелника Управе криминалистичке полиције и врло је близак политичком врху РС, али није у добрим односима са актуелним министром МУП РС Драганом Лукачем.

Жарко Лакета је још један искусни кадар који долази из Херцеговине. Показао се као успјешан током ангажмана у ДГС, завршио је Војну академију у Београду и бивши је начелник Центра јавне безбједности Требиње.

Један од могућих кандидата је и Горан Зубац, који је прошао тортуру бошњачке политике у заједничким органима. Још један Херцеговац са великим искуством у раду, али и ставом и гардом. Зубац је већ обављао функцију директора СИПА, има завршен Правни факултет и такође је бивши начелник ЦЈБ Требиње.

Од младих кадрова, међу извјесним кандидатима је и Драган Продановић, бивши начелник ЦЈБ Добој. Завршио је Војну академију у Београду а већ је био један од кандидата за директора Полиције Републике Српске. Продановић је наводно близак кандидату за предсједавајућег СМ БиХ Зорану Тегелтији.

(српскаинфо.цом)