ЗАВРШЕНА ПРОВЈЕРА ПРЕДСЈЕДНИШТВО ИМА 2 ДАНА ЗА НАСТАВАК ПОСТУПКА ИМЕНОВАЊА ЗОРАНА ТЕГЕЛТИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШЕНА ПРОВЈЕРА ПРЕДСЈЕДНИШТВО ИМА 2 ДАНА ЗА НАСТАВАК ПОСТУПКА ИМЕНОВАЊА ЗОРАНА ТЕГЕЛТИЈЕ


Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Након што су Централна изборна комисија БиХ и Агенција за истраге и заштиту СИПА завршиле провјеру кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, Предсједнишво БиХ не би требало да ћути, већ је обавезно да настави процес именовања.

Подсјећамо, ЦИК је, поступајући по захтјеву предсједавајућег Предсједништва БиХ, утврдила да предложени кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија из СНСД  испуњава све потребне услове за именовање прописане Изборним законом.

Јуче је посао завршила и СИПА, а Срна незванично сазнаје да је потврђена тачност свих података које је о себи навео Тегелтија.

Према Закону о Савјету министара БиХ, најкасније у року од два дана Предсједништво може да настави поступак именовања предсједавајућег, тако што ће његово име званично доставити парламентарној Комисији за припрему избора Савјета министара.

Међутим, било би право чудо да Предсједништво испоштује овај рок имајући у виду пат позицију у којој Жељко Комшић и Шефик Џаферовић не желе да гласају за Тегелтију све док Милорад Додик не одобри слање тзв. годишњег националног програма у НАТО. Ниједна страна не показује знаке попуштања. Сједница Предсједништва БиХ о именовању Тегелтије требало би да буде одржана у уторак, али је Комшић и јуче изјавио да неће гласати за именовање све док Додик не прихвати АНП, што цијелу причу враћа на почетак.

Иначе, то не би био први пут да је Предсједништво пробило рокове из процедуре именовања Савјета министара. Према истом закону, одлуку о именовању предсједавајућег требало је да се донесе најкасније 15 дана након одржавања конститутивне сједнице Представничког дома БиХ у новом саставу. Та сједница је одржана још 6. децембра 2018.
 
Шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац каже да није оптимиста да ће именовање ићи у предвиђеном року „јер веома добро препознаје политику и потезе Џаферовића и Комшића“.

– Њих треба посматрати као једног члана Предсједништва, јер имају идентичну политику. Било је неопходно имплементирати Закон о Савјету министара БиХ и у том контексту одавно завршити процес именовања и предсједавајућег и Савјета министара. Видљиво да тај један члан Предсједништва и њихове политике блокирају процес, водећи се политиком дијела међународне заједнице. Много је времена прошло и показало се да немају сви исту спремност да се конституишу заједнички органи сходно изборном резулату – каже Кошарац.

Иначе, захтјев за провјере података о Тегелтији у ЦИК и СИПА прослиједио је предсједавајући Жељко Комшић. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на конференцији за новинаре је изјавио да је ситуација збуњујућа, јер то показује да су већ у процедури именовања Тегелтије, док истовремено у Предсједништву нема политичког договора о томе.

Шта се провјерава?

Предсједништво БиХ од кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ тражи да достави потписану изјаву у којој наводи податке о стручној спреми и ранијим дужностима, да ли је против њега потврђена оптужница, односно изречена казна за кривично дјело, податке о активностима и дужностима током рата у БиХ, податке о имовинском стању и пристанак да СИПА провјери тачност тих података.

Такође, кандидат доставља кућну адресу, бројеве личне карте и пасоша. Исте те податке предсједавајући Савјета министара касније тражи од оних које намјерава да именује за министре и замјенике министара.

(српскаинфо.цом)