Вучић: Сретење најважнији дан у српској историји :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Сретење најважнији дан у српској историји


Фото - Танјуг / АП
КРАГУЈЕВАЦ- Предсједник Александар Вучић изјавио је данас да је је Сретење најважнији датум у српској историји, црвено слово Србије.

На Сретењској академији “Кнежев запис” у Крагујевцу, на церемонији обиљежавања Дана државности у знак сјећања на обнову српске државности почетком 19. вијека, Вучић је истакао да  Срби данас, 40 дана послије Божића, славе Сретење, најбитнији датум не у вјерском, већ и у политичком, културном, историјском календару Србије.

"За нас је то црвено слово, много тога смо започели, урадили баш на Сретење. Народна мудрост каже да је мудрост да не радиш шта хоћеш, већ да не радиш шта нећеш. У том духу Меша Селимовић поручује да је свако слободан својом одлуком, храброшћу и непристајањем. Лична храброст Карађорђевих устаника из 1804. није била ништа мања од храбрости Спартанаца који су са Леонидом пали бранећи законе Спарте", поручио је Вучић у бесједи.

Подсјетио је да је на данашњи дана прије 219 година одржан  збор на коме је било присутно око 300 људи, на којем је за вожда изабран Ђорђе Петровић, чија је прва заповјед била "сваки свога убите субашу".

Вучић је подсјетио на величанствену побједу на Иванковцу која је значила почетак ратне епопеје у којој се ређају херојске побједе попут Мишара, Делиграда...устаници ослобађају Кладово, Неготин, Алексинац, Ражањ, Крушевац, Београд.

"Иако је у почетку имао карактер буне против дахија, од 1805. он постаје јавно декларисани рат за независност од Отоманског царства. Чланови Управитељствујуће Совјета Српског, прве Владе, били су најмудрији људи тог времена попут Проте Матеје Ненадовића, Доситеја Обрадовића, Петра Ненадовића, Луке Лазаревића", истакао је Вучић.


Глас Српске