Алармантна статистика у РС: Расте број обољелих од полних болести :: Semberija INFO ::

 

Алармантна статистика у РС: Расте број обољелих од полних болести


- Став "Мени се ништа не може десити" није исправан, показује задња статистика броја обољелих од полно преносивих болести у Српској.

Наиме, овај број је на алармантно високом нивоу, а како стручњаци кажу, разлог лежи у све слободнијем сексуалном понашању, честом мијењају партнера, што је довело и до повратка ендемских обољења као што је сифилис и повећања броја обољелих од ХИВ-а.

Подаци Института за јавно здравство Републике Српске говоре да је прошле године евидентирано 46 случајева инфекције хламидијама, 11 обољелих од сифилиса, један случај гонококне инфекције и 18 случајева оболијевања од ХИВ/АИДСа.

Александра Говедаровић, специјалиста гинекологије и акушерства, казала је за "Независне" да је број обољелих у реалности значајно већи, јер пацијенти често раде брисеве по приватним ординацијама.

Разлог све веће преносивости полних болести, према ријечима Говедаровићеве, јесте генерално слободније полно понашање.

"Неријетко имамо случајеве гдје жене које су у моногамним браковима имају полно преносиву болест", истиче она, додајући да је ситуација додатно проблематична јер жене ни не знају да им је нешто пренијето.

С тим у вези истиче чињеницу да ове болести често не показују симптоме или показују симптоме веома касно.

Алармантан је и висок број обољелих од ХИВ-а, односно АИДС-а, а како су из Института казали за "Независне", број обољелих овдје је, нажалост, у порасту.

"Присутан је пораст пријављених случајева инфекција хламидијом, као и пораст пријављеног броја особа са ХИВ/АИДСом током посљедње двије године", казали су из Института.

Према ријечима Говедаровићеве, ми смо јако дуго били земља са ниском стопом ХИВа, што нажалост више није тако.
Разлог је мањевише исти, али она је нагласила уску корелацију других полно преносивих болести и АИДСа. Наиме , како је објаснила, ХИВ се не преноси "тако лако", али је проблем када особа има неку другу полну болест коју није излијечила.

Што се ризичних група тиче, то су особе хомосексуалне оријентације које често мијењају парнере.

Даље, како каже, људи нису свјесни да су сексуално преносива обољења један од најчешћих узрока стерилитет код парова.

"Један од три пара има проблем са стерилитетом који је посљедица дуготрајних полно преносивих болести", каже Говедаровићева.

Поред наравно адекватне заштите, Говедаровићева истиче моногамне односе гдје партнер мора знати да други није инфициран.

Када говоримо о полним болестима, морамо навести и једну од најчешћих, а то је инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ), за коју је уведена и препоручена ХПВ вакцина, с обзиром на то да се неки високоризични типови овог вируса повезују са настанком карцинома грлића материце.

"Ми смо већ сад земља са највећом инциденцом грлића материце у Европи, а ако не урадимо нешто, то ћемо и остати", казала је Говедаровићева.

С тим у вези подвлачи важност едукације младих људи, која мора почети са 15 до 16 година јер је омладина све раније сексуално активна, али проблем представља и слаба едукација старијих.

Из Института истичу да је потребно радити на континуираном подизању и обнављању свијести.

Ово Институт омогућава кроз своје активности, кроз информисање грађана, те и обиљежавања међународних дана, као што је и 12. фебруар, Свјетски дан сексуалне и репродуктивне свијести.
 
АФ : Сифилис више није ендемска болест Често мијењање партнера и незаштићени односи, како кажу стручњаци, довели су и до "повратка" обољења као што је сифилис, за који се дуго сматрало да је искоријењен, а који је прошле године потврђен у 11 случајева.  Овај број је, према ријечима Говедаровићеве, алармантан. "Сифилис више није ендемска болест", казала је Говедаровићева.  Како додаје, сифилиса дуго није било, што потврђује чињеница да има доктора који га у својој каријери нису ни видјели.
 
(Независне)