Аустрија тражи 40.000 сезонаца, Њемачка 50.000… Ово су најтраженија занимања :: Semberija INFO ::

 

Аустрија тражи 40.000 сезонаца, Њемачка 50.000… Ово су најтраженија занимања


Туризам се враћа у све земље у окружењу без рестрикција, а сви су у проблему како попунити сезонска радна мјеста. Осим Аустрије, и Њемачка потражује око 50.000 страних радника.

Како пише Н1 Хрватска, рекордне бројке огласа за посао и велики број прегледа онога што се нудило на нетом закљученом онлине сајму сезонских послова Сезонац.хр, показује да је потрага за сезонцима у пуном јеку. Наиме, према процјенама туристичког сектора ове године тражит ће се 10 до 15 посто више дјелатника него лани, потрага за њима је никад тежа с обзиром на то да се туризам враћа у све земље у окружењу без рестрикција, а сви су у проблему како попунити сезонска радна мјеста.

Сезонац.хр је ове године показао како су се заинтересирани могли пријавити на рекордних више од 200 огласа за посао па је тако сајам забиљежио више од 200.000 посјета те више од 1.200.000 прегледа страница, као и више од 7.200 пријава на оглашена радна мјеста.
Стални радни однос

Притом су најтраженији сезонски радници продавач, конобар, кухар, складиштар и собар/собарица, а то су уједно и огласи с највише пријава послопримаца, пише Нови лист.

Очекивано, већина оглашених радних мјеста на сајму односила се на сезонски рад, но у значајном броју огласа послодавци су нудили и могућност заснивања сталног радног односа након завршетка љетне туристичке сезоне.

“Поред послопримаца из Хрватске, сајам је поново побудио велики интерес и код радника из регије те је, као и претходних година, забиљежен велик број пријава на оглашена радна мјеста кандидата из сусједних земаља. Највише интереса за проналаском сезонског посла у Хрватској и ове године су исказали послопримци из Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније и Србије”, навео је Ален Мрвац с портала МојПосао, организатора овог онлине сајма послова.

Но није само Хрватска та која има велик мањак сезонске радне снаге. Њемачка ове године потражује око 50.000 страних радника, Аустрија око 40.000… Сигурно је да су ове земље велика конкуренција у смислу привлачења дјелатника што показује и чињеница да је регионални базен радне снаге, дакле, регија која обухваћа Босну и Херцеговину, Србију и Македонију, већ практички испражњен те је све теже доћи до радника из ових земаља. Наиме, некоме из БиХ се, када већ одлази од куће, у принципу више исплати отићи на рад у Баварску или Аустрију гдје ће имати већу плаћу него у Хрватској, а која је лани издала око 32.000 радних дозвола за раднике из трећих земаља, од чега највећи дио за рад у грађевини и туризму.

(Н1БиХ)