"Украјина у ЕУ неће ући прије западног Балкана" :: Semberija INFO ::

 

"Украјина у ЕУ неће ући прије западног Балкана"


FOTO: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
- Ниједној земљи при уласку у ЕУ неће бити понуђен попуст, него ће свака од њих морати испунити једнаке услове, поручио је Олаф Шолц, њемачки канцелар, у интервјуу најтиражнијем њемачком дневном листу "Билд" у недјељу.

Одговарајући на питање хоће ли Украјини бити понуђен бржи пут ка чланству, Шолц је одговорио одрично.

"То је био јак сигнал када смо одлучили да Молдавији и Украјини протеклог љета додијелимо кандидатски статус. Сваки кандидат мора испунити потребне критеријуме да би постао чланица ЕУ, а то се односи на питања правне државе, демократије и поштовања људских права, као и борбу против корупције", рекао је Шолц.

Ово је друго појашњење у само седам дана, након што је на сајту Владе Њемачке објављен исјечак из Шолцовог говора о томе да ће прво бити потребно реформисати ЕУ, па тек онда примити нове чланице. Конкретно, ради се о томе да се укине вето у одлукама које се тичу спољне политике, односно да се умјесто једногласних одлука уведе принцип одлучивања обичном већином.

Тиме се кристализирао јасан став унутар ЕУ, и то на земље западног дијела ЕУ, који желе реформу, јаче инсистирање на правној држави, и источног дијела ЕУ, који би желио примање нових чланица по сваку цијену, али без реформисања начина доношења одлука у ЕУ.

Овим Шолцовим изјавама, како је за "Независне" рекао и Аднан Ћеримагић, аналитичар Иницијативе за европску стабилност, Њемачка се приближила ставу Француске о томе на који начин приступити проширењу ЕУ.

"С једне стране, обје земље се залажу за ЕУ у којој ће бити западни Балкан, Украјина и Молдавија, а можда и Грузија. Међутим, да би до такве ЕУ дошло, ова садашња мора да се реформише", рекао нам је он.

ЗДФ је у прилогу поводом самита ЕУ - Украјина прошле седмице подсјетио на изјаву од прошлог прољећа Емануела Макрона, предсједника Француске, да ће до пуноправног чланства Украјине у ЕУ проћи деценије. И они су подсјетили на Шолцову изјаву коју смо ми пренијели о вези реформе ЕУ и проширења.

"Али таква реформа је сада због руског напада на Украјину јако далеко", наводи новинар ЗДФ-а.

АРД, такође њемачка јавна телевизија, у свом прилогу је такође нагласила да неће бити "траке за претицање" за било коју земљу у процесу проширења, укључујући и Украјину.

"Не постоји право да се постане чланица ЕУ, чак ни за земљу која је жртва једног агресивног рата. То можда може звучати бездушно, али овдје се ради о стубовима на које је постављена ЕУ - заједничко разумијевање о томе шта је правна држава. То подразумијева једнаки поступак за сваког новог кандидата за чланство", наводи овај телевизијски емитер.

Иначе, занимљиво је да је Шолц током изборне кампање у Њемачкој на јесен 2021, дакле прије рата у Украјини, Володимиру Зеленском, предсједнику Украјине, на питање када ће та земља ући у ЕУ, одговорио да ЕУ прво има обавезе према земљама западног Балкана, па да тек онда може доћи Украјина на ред. Иако је након избијања рата Украјина добила кандидатски статус по убрзаној процедури, све су прилике да у европски блок неће ући прије земаља западног Балкана.
 
(Независне)