На подручју Језера пронађено злато :: Semberija INFO ::

 

На подручју Језера пронађено злато


Бијељина, 2. фебруар 2023 - Генерални директор компаније Lykos Balkan Metals Милош Бошњаковић саопштио је да су досадашњи лабораторијски резултати геолошких истраживања на подручју општине Језеро показали високе садржаје злата.

"На три локације на територији општине Језеро потврђени су високи садржаји злата на контактима различитих литолошких јединица, и до невјероватних 27,5 грама по тони у континуитету од чак 60 метара, што је неуобичајено висок садржај и за свјетски познате руднике злата", изјавио је Бошњаковић.



Lykos Balkan Metals, компанија листирана на Аустралијској берзи, од прошле године на подручју Језера, на западу Босне и Херцеговине, врши геолошка истраживања путем своје кћерке фирме СНК Метали. За пројекте у Републици Српској првобитно је обезбиједио 15,5 милиона конвертибилних марака.

Испитивање узорака у акредитованој лабораторији открило је веома висок потенцијал за наставак геолошких истраживања, а тај геолошки потенцијал овог подручја уједно је и инвестициони потенцијал значајан за развој не само ове општине, већ и унапређење квалитета живота становника и побољшање економских прилика на ширем подручју. 
Иако се ради о раној фази истраживања, из Лyкоса поручују да се ови резултати могу сматрати једним од најбољих на подручју цијеле БиХ, али и Балкана. У 2023. години се очекује да ће компанија само у општину Језеро инвестирати више од 60 милиона конвертибилних марака.



За детаљне информације о лежишту, концентрацији и количини ове руде предстоје године детаљног рада на локалитету. Стога менаџмент  Lykos Balkan Metals позива Владу Републике Српске да се укључи у подршку имплементацији ове стране инвестиције, како би се постигао максималан учинак на даљем економском развоју Републике Српске, а и Босне и Херцеговине у цијелости.


Za Lykos Balkan Metals