Планиран атентат на Макрона :: Semberija INFO ::

 

Планиран атентат на Макрона


У Паризу је почело суђење члановима екстремне десничарске групе, који су оптужени за завјеру за покушај убиства француског предсједника Емануела Макрона.

Они се терете и за покушај државног удара, пише "Гуардиан".

Оптужени, којима, ако буду проглашени кривим, пријети максимална затворска казна од десет година, негирали су било какву кривицу. Суђење ће трајати до 3. фебруара.

Тужиоци наводе да су чланови групе под називом "Лес Барјолс" планирали да нападну предсједника Емануела Макрона ножем током званичне посјете сјевероистоку Француске у новембру 2018. године.

Детективи, који су прислушкивали телефонске разговоре током четворогодишње истраге, тврде да су постојали и планови за убијање миграната и напад на џамије, као и докази о антисемитизму, али ниједна од наводних завјера није спроведена.

Адвокати одбране кажу да су пријетње групе биле само разговор и да није било конкретне или непосредне приетње Макрону.

Одсуство било каквих кривичних радњи навело је тужиоце да умање оптужбе против осумњичених 12 мушкараца и жена старости између 26 и 66 година на удруживање ради извршења терористичког акта.

Оптужени, којима пријети максимална затворска казна од 10 година ако буду проглашени кривима, негирали су било какву кривицу.

Лусил Коло, адвокат одбране, рекла је да се теза оптужбе темељи на "фикцији да ће се догодити насилни чин".

"Лес Барјолс", националистичка и антиимигрантска група која користи надимак који су локални становници Малија дали војницима који су учествовали у француској војној операцији Сервал 2013-14, формирана је на Фацебооку почетком 2017. године.

Хапшења су услиједила након дојаве француским службама безбједности да екстремно десничарски активиста са сједиштем у области Алпа планира напад на Макрона у новембру 2018. током обиљежавања Дана примирја у Првом свјетском рату у Вердену на сјевероистоку Француске.

Денис Колине, за којег се претпоставља да је вођа екстремистичке групе и бивши активиста десничарског националног фронта, сада Националног окупљања, ухапшен је 2020. године.

Тужиоци су тврдили да је група, која се у једном тренутку имала 5.000 чланова, такође уротила да отме чланове парламента и збаци владу. Неки састанци су укључивали вјежбу гађања у паравојном стилу и обуку прве помоћи.

Током рација на имању чланова групе полицајци су пронашли ватрено оружје, укључујући пушку М16 и упутства о прављењу експлозива. Полиција је наводно пронашла нож у кући члана "Лес Барјолса" Жан-Пјера Бујеа (66), кога је ухапсила неколико дана прије Макронове посјете.

"Он признаје да је било разговора, али они никада нису отишли даље од тога", рекла је Оливија Ронен, адвокат Жан-Пјера Бујеа, за агенцију "Франце Пресс".

Она је оптужила тужилаштво да непријатељске опаске Бујеа о Макрону није ставило "у контекст времена", када је у Француској био распрострањен гнијев због раста цијена горива који је довео до појаве покрета "жутих прслука".

"Оно што нам је представљено као планирани напад на предсједника Републике су заправо почеци жутих прслука", додала је Ронен.

Један члан групе имао је "супротне ставове о влади" и давао коментаре који су "понекад били екстремни", рекао је адвокат одбране Габријел Думенил и упитао: "Али да ли то значи да су хтјели да предузму акцију и да изврше атентат на шефа државе? Одговор је не".

Тужиоци ће тврдити да су планови групе били "у потпуности усмјерени на озбиљно нарушавање јавног реда путем застрашивања и терора" и да су постојали много прије жутих прслука.

(Независне)