У којим градовима Српске је организован дочек православне Нове године? :: Semberija INFO ::

 

У којим градовима Српске је организован дочек православне Нове године?


Поводом прославе православне Нове године, у више градова Републике Српске организовани је дочек. Бањалучани и гости ће у Нову годину по јулијанском календару ући уз једну од најпознатијих пјевачица етно музике Биљу Крстић и њен Бистрик оркестар, те уз младу етно пјевачицу из Црне Горе Бранку Зечевић.
Програм почиње у 21 час на шеталишту код Храма Христа Спаситеља.

Као гости наступиће млади талентовани пјевачи Павлина Радовановић са Косова и Метохије и Данило Милосављевић из Бањалуке. Град је припремио пригодан културно-умјетничи програм, у којем ће моћи да уживају суграђани прије молебана. Након програма испред Храма, у поноћ је предвиђен молебан.

У Новом Граду наступиће пјевачица народне музике Вики Миљковић. У Храму Светих апостола Петра и Павла биће служен молебан.

На централном градском тргу у Бијељини у новогодишњој ноћи наступиће Амадеус бенд, а весело ће бити и у бројним кафићима, ресторанима, хотелима.

Дочек православне Нове године организован је и у градовима и општинама добојске регије. Добојлије ће забављати пјевач Игор Вукојевић.

У Дервенти програм почиње у 20.00 часова за када је заказано дружење најмлађих са Дједа Мразом, након чега ће услиједити концерт Пеђе Меденице.

Свечано на отвореном, уз кувано вино, чај и музику ново љето дочекаће и становници oпштине Станари.

У Теслићу ће у кино сали наступити Етно група Траг, а на Тргу ће бити уприличен ватромет.

У Прњавору ће тачно у поноћ бити служена литургија, док у Петрову органозованог дочека Нове године по Јулијанском календару неће бити.

У Андрићграду за дочек православне Нове године посјетиоце ће забављати Марија Шерифовић и ОК бенд, а концерт је поклон Олимпијског центра "Јахорина". Према подацима Туристичке организације, у Вишеграду нема слободних смјештајних капацитета. 

У општинама Источно Ново Сарајево и Пале вечерас ће бити организован дочек на отвореном. На Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву од 22.00 наступиће Бане Мојићевић, док ће у Олимпијском парку у Палама грађане забављати Борис Режак.

Дочек православне Нове године биће организован и на Градском тргу у Шамцу. Програм почиње у 22.00 часа гдје ће наступати културно-умјетничка друштва са шамачког подручја и пјевачи, а у поноћ ће бити новогодишњи ватромет.

На Тргу краља Петра у Фочи грађани ће моћи да уживају уз ансамбл Боеми из Ужица, чији концерт почиње у 22.00 часа, те кувано вино и новогодишњи ватромет. У Храму Светог Саве у Фочи, уочи малог Божића, у 23.30 часова биће служен поноћни молебан.

Православна нова година у Брчком ће бити обиљежена прославом на отвореном испред споменика Српским браниоцима. Наступаће групе Патрола 076 и локална фолклорна удружења. Журка почиње тачно у 21.00, а покровитељ дочека је Синиша Милић, предсједник Скупштине Дистрикта.

(РТРС)