Дачић: Неће бити признања Косова, нити увођења санкција Русији :: Semberija INFO ::

 

Дачић: Неће бити признања Косова, нити увођења санкција Русији


Фото - Танјуг
НОВИ САД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је јуче да су односи Србије са САД у успону, али да неће бити промјене у кључним ставовима српског руководства о признању такозваног Косова и увођењу санкција Руској Федерацији.

 “Да ли ће они који траже санкције према Русији променити став према нашем територијалном интегритету?”, упитао је Дачић.

Он је за РТВ рекао да у вези са питањем Косова Србија има своје црвене линије и да не жели поново да преговара о заједници српских општина.

“То је потписано, а не добијамо. Ако потписујемо нешто што нећемо добити, шта ће нам то?”, упитао је Дачић.

Он је напоменуо да су хапшења и пуцњи на дјецу на Бадњи дан срамота.

“Важно је сачувати мир, али и показати да ми мислимо озбиљно”, поручио је Дачић.

Говорећи о уласку самозваног Косова у међународне организације, Дачић је рекао да сматра да Приштина суштински нема услова да уђе у Савјет Европе, али да ако дође до покушаја пријема Србија у томе неће учествовати.

Поводом данашњег састанка предсједника Србије Александа Вучића са вишим савјетником Стејт департмента Дереком Шолеом, Дачић је рекао да ће и он учествовати у тим разговорима у својству министра спољних послова и навео америчку оцјену да су односи двије земље у успону. Дачић је прецизирао да се то односи на питања која нису спорна за двије земље - економска, културна, научна сарадња, енергетика.

Када је ријеч о његовом боравку у Источном Сарајеву на прослави Дана Републике Српске Дачић је нагласио да Србија ниједним својим потезом никада није угрозила територијални интегритет БиХ и да нема потребе да се ублажава нешто што неко хоће да прикаже као ударац.

Са друге стране, упитао је Дачић, како то да су неки међународни фактори против постојања Републике Српске, а да, са друге стране, признају “републику Косово”.


Глас Српске