Страхују од егзодуса бх. радника у Њемачку :: Semberija INFO ::

 

Страхују од егзодуса бх. радника у Њемачку


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Вијест да ће убудуће годишње до 50.000 људи из БиХ и региона моћи да се запосли и настани у Њемачкој, чак и ако немају стручне квалификације, забринула је бх. послодавце, али и синдикалце, јер и једни и други сматрају да ће то довести до додатног одлива наше радне снаге.

Наиме, како преносе медији, Берлин намјерава да удвостручи квоту за усељавање неквалификованих радника с подручја западног Балкана, а у питању је такозвано западнобалканско правило, које предвиђа повлашћени приступ њемачком тржишту рада за држављане Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Албаније и подручја самопроглашеног Косова.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, истиче да овдашњи привредници не могу бити конкурентни њемачким.

"Одлив радне снаге је заиста нешто што је већ постало и проблематично и драматично за компаније у БиХ, а вјерујем да је слична ситуација и у регији. Корона је то била зауставила, али се задњих годину дана интензивирало и заиста се осјећа озбиљан недостатак у одређеним секторима", казао је Смаилбеговић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, проблем је већ ту и биће то још драматичније, а против тога се тешко борити.

"Мислим да то није могуће спријечити, али се неким мјерама може ублажити. Ми покушавамо да нешто радимо на томе да се иде с повећањем плата, колико то привреда може да издржи. Притом, са нашим властима радимо на томе да спусте доприносе и оставе простора за повећање плата. Али, једноставно, створила се клима да треба ићи, да сви иду, те чак и они који о томе пуно не размишљају, кажу 'Па, иду сви, идем и ја да пробам'", нагласио је Смаилбеговић.

Селведин Шаторовић из Савеза самосталних синдиката БиХ каже да је одлука њемачких власти још један показатељ да су наши радници вриједни.

"Дефинитивно смо најпожељнија радна снага и у Европи и у свијету. Једино смо непожељни у БиХ, гдје послодавци на сваки могући начин покушавају обезвриједити наш рад. Ево почели су и неквалификовани да одлазе. Апсолутно, слиједи нови егзодус. Било би лицемјерно тражити од људи да овдје остану, с обзиром на плате овдје и тамо", рекао је Шаторовић за "Независне новине".

И Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, каже да је забринута. Она лоптицу пребацује послодавцима.

"Не сматрам да су послодавци забринути, јер су управо за те раднике, неквалификовану радну снагу, рекли да за свој рад заслужују плату од 673 марке", навела је Врабичићева.

Занимљиво је да, како пишу медији, према важећим законима, у Њемачку из цијелог свијета може да се досељава "стручна" радна снага, а једино са Балкана људи могу да добијају посао и радну визу чак и кад раде ван струке или без стручне спреме.

То није једина измјена закона која се спрема. У промјене спада и такозвана карта шанси, то јест могућност да се људи напросто доселе у Њемачку, те да тек ту, на лицу мјеста, траже посао. За то вријеме имају право да раде пола радног времена ван струке како би зарадили за живот.

Карта шанси би требало да се додјељује по новом систему бодовања свакоме ко прикупи шест бодова. Четири бода носи одређена стручна квалификација, три бода добро познавање њемачког или три године радног искуства, два бода уколико је особа млађа од 35 година, а један бод уколико је раније легално барем шест мјесеци боравила у Њемачкој.


Независне новине