Трећини истекао уговор на одређено: Без посла у Српској остало 19.000 људи :: Semberija INFO ::

 

Трећини истекао уговор на одређено: Без посла у Српској остало 19.000 људи


За 11 мјесеци прошле године без посла је остало 19.070 грађана, који су се пријавили на Завод за запошљавање Републике Српске. 

Унајвећем броју случајева, чак трећини људи који су се пријавили на Биро истекао је уговор о раду на одређено вријеме. 

Како су из Завода за запошљавање прецизирали за Српскаинфо, рад на одређено вријеме престао је за 6.552 људи. Без посла је по основу споразумног раскида остало 3.830 особа, као технолошки вишак проглашено је 3.614 грађана, на основу изјаве радника и послодавца о прекиду радног односа 2.689 људи, приватном дјелатношћу престало је да се бави 1.085 људи, престанак рада код послодавца 925, због стечаја 82 људи, те из осталих разлога за 293 особе.

На евиденцију незапослених, закључно са 30. новембром прошле године, пријављено је укупно 64.968 незапослених грађана. То је за 5.508 или 7,8 одсто мање у односу на 2021. годину, када је било евидентирано 70.476 особа.

Директор Завода, Мирослав Вујичић, истакао је да је ЗЗЗ на почетку 2022. године, због епидемија вируса корона, имао знатно већи број пријављених на евиденцији него запослених.

– Први пут се десило да смо имали већи број пријављених лица на евиденцију него што је запослено, односно брисано са евиденције – рекао је Вујичић за Срну и додао да је, како се тржиште рада полако опорављало, дошло до стабилизације.

С друге стране, када је у питању запошљавање особа са Бироа, за 11 мјесеци у 2022. години посао је пронашло укупно 27.732 грађана.

Анализирајући број запослених према степену стручне спреме, ССС и ВСС, послодавци су највећи интерес исказали за запошљавањем: економских техничара, физиотерапеутских техничара, медицинских сестара техничара, техничара за друмски саобраћај, пољопривредних техничара, трговаца, дипломираних економиста, дипломираних правника, професора математике, васпитача у предшколским установама, инжењера информационих технологија.

(Српскаинфо)