БиХ произвела прво електрично возило "ЕВО", које превози до 300 килограма терета :: Semberija INFO ::

 

БиХ произвела прво електрично возило "ЕВО", које превози до 300 килограма терета


БиХ је произвела прво електрично возило "ЕВО", које превози до 300 килаограма терета.

"Све је произведено у БиХ, на њему су радили развојни инжењери, машински инжењери, електроинжењери и имали смо индустријске дизајнере", кажу из ГС Творница машина Травник.

Тим младих инжењера из ГС Творнице машина у Травнику развио је прво бх. електрично возило које је у потпуности дизајнирано и произведено у БиХ. Назвали су га "ЕВО", а ево што "ЕВО" може.

"Ради се о лаком доставном возилу чија је аутономија стотину километара. Све је произведено овдје у БиХ, дакле ово је први БиХ производ 100 посто овог карактера. На возилу су радили развојни инжењери, машински инжењери, електроинжењери, а имали смо и индустријске дизајнере", рекао је инжењер творнице Денис Бешић за БХРТ.

"ЕВО" може носити терет до 300 килограма, а намијењен је да га достави до посљедњег метра. За 'ЕВО' већ има заинтересов купаца, једна од реномираних логистичких њемачких компанија први је наручилац овог возила.

Из ГС Творнице машина Травник очекују да ће потреба за оваквим возилима у ближој будућности бити све већа, а с обзиром на искуство у производњи квалитетних електричних бицикала и осталих производа које је тржиште ЕУ препознало, не сумњају да ће и "ЕВО" убрзо постати сензација.

До средине ове године "ЕВО" би требао проћи сва потребна тестирања, а до краја исте и добити дозволу за серијску производњу.

(Независне)