Нови систем за улазак у ЕУ вјероватно од новембра идуће године :: Semberija INFO ::

 

Нови систем за улазак у ЕУ вјероватно од новембра идуће године


БРИСЕЛ – Примјена новог европског система за информације о путовањима и одобравање путовања - Етиас требло би да почне идуће године за држављане 61 земље које имају безвизни режим путовања са ЕУ, међу којима су и све земље Западног Балкана.

Први рок је био постављен за 1. јануар 2023, а сада се претпоставља да ће систем европског система путничких информација и ауторизације почети да важи од новембра 2023. године, али тачан датум још није утврђен.
Етиас је направљен по узору на амерички систем Еста, што значи да ће путници који нису из ЕУ морати да попуне формулар на интернету и плате седам  евра прије него што уђу у европску зону. Поређења ради, за улаз у САД потребно је платити 21 долар.

Накнада од седам евра важиће за више посјета током три године.

Највјероватније да млађи од 18 година или старији од 70 неће морати да плате седам евра, али на званичном сајту Етиаса још нема прецизних информација о томе.

Очекује се да ће одобрење у  веćћини случајева бити издато у року од неколико минута. Систем је повезан са посједовањем пасоша, а ако неко добије нови пасош, потребно је да добије и нову Етиас дозволу за путовање.
Уз важећу Етиас дозволу за путовање, може се улазити на територију чланица ЕУ, као и на Исланд, у Норвешку и Швајцарску.

Са Етиас системом може да се улази у те европске земље више пута за краткорочне боравке до 90 дана у било ком периоду од 180 дана. Међутим, правила налажу да мора да се покаже пасош, као и до сада, а граничне службе могу да потраже и друга документа да би проверили да ли неко испуњава услове за улазак.

Одобрење Етиас добија се за неколико минута, али могуће је да обрада пријаве потраје дуже и у том случају одобрење се издаје у року од четири дана.

-Имајте на уму да се овај период може продужити до 14 дана ако се од вас тражи да доставите додатне информације или документацију, или до 30 дана ако сте позвани на интервју. Због тога би требало да се пријавите за Етиас одобрење за путовање много пре планираног путовања - наводи званична страна система.
На страници Етиас савјетује се да, када се добије одобрење, мора пажљиво да се провери да су име, број пасоша и други подаци тачни. Ако дође до грешке, особа неће моћи да уђе у земљу. Уколико дође до одбијања, у мејл поруци Етиаса треба да наведе разлоге за одбијање и лице које је одбијено има право на жалбу.

Етиас систем ће се примјењивати за улазак у Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, „емачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португалију, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску.

 (Танјуг)