Патријарх Порфирије: Ситуација на КиМ озбиљна, молио сам да се сачува мир :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије: Ситуација на КиМ озбиљна, молио сам да се сачува мир


БЕОГРАД - Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије изјавио је данас, послије састанка у Патријаршији са предсједником Србије Александром Вучићем, да је ситуација на КиМ веома озбиљна и да су тензије достигле тачку из које могу лако да се отворе путеви који нико од нас не жели, јер нас не би одвели у мир и какву такву равнотежу.

Додао је да је зато и лично молио Вучића да учини све да се сачува мир и да не дође до оружаних сукоба.

Патријарх Порфирије је рекао да је истински, мало је рећи, тужан, не само лично већ и због српског народа на КиМ и монаха и монахиња и свештенства који су са радошћу очекивали да поглавар њихове цркве посјети Пећку патријаршију.

- Само ћу рећи да је Пећка патријаршија за наш народ и цркву и поглавара цркве оно што је Ватикан или Латеран за католике. Замислите да неко без икаквог разлога, са комичним образложењима, само зато што му се хоће забрани папи да уђе у Ватикан или да оде у Латеран - истакао је патријарх Порфирије.

Додао је да је сигуран да би читав свијет устао на ноге и да не постоји “под капом небеском” да неко ко одлучује не би дигао свој глас, јер неко ускраћује права поглавару Римокатоличке цркве.

-Да ли постоји један поглавар неке верске заједнице који не може да посети свој народ и вернике и не може да уђе у своју кућу- запитао је патријарх Порфирије.

Поручио је да „морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир“.

-Молио сам и лично председника, као и читаву владу, да учини све да се сачува мир и да не дође, не дај Боже, од оружаних сукоба јер никоме добро донети неће. То молим и оне који имају власт у Приштини, али једнако молим и велике силе  и институције политичке  које су важне у центрима моћи да и они дају све од себе да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи о сваког интереса -  истакао је патријарх СПЦ.

Вучић: Циљ избацивање Србије и непослушних Срба са КиМ
Александар Вучић изјавио је да чак и ако се смири тренутна ситуација на КиМ, десиће се нешто ново за 15 или 30 дана, јер је циљ Приштине избацивање Србије са КиМ за сва времена, као и “непослушног српског народа”.

Нагласио је да се зато дешава криминализација Срба.

-Имајући у виду геополитичку ситуацију, као и то да желе да нас згроме и здробе због ситуације са Русијом и Украјином немојте имати сумње да ће се то наставити. Нисам сигуран да ћемо успети то да превазиђемо, јер разговарамо са неким ко не жели да чује ниједан аргумент - рекао је Вучић и поручио Приштини да не хапси људе само зато што им се не свиђају.

Према његовим ријечима, у току су разговори са међународним представницима, који се одвијају и у овом тренутку.

-Покушавамо да сачувамо мир, да се изборимо за мир, дођемо до компромисног решења. Те хистеричне претње да ће нас (премијер привремених приштинских институција Аљбин) Курти напасти, да нећемо добити ништа... Схватили смо и по саопштењу за патријарха, срам вас било све. Наставићемо да се боримо за мир, проналазимо компромисна решења - рекао је Вучић.

Поновио је да је ноћас разговарао са Србима са КиМ и да је спреман у било ком тренутку да иде у Рашку или Куршумлију како би опет разговарао са њима, како би Срби дочекали божићне празнике у својим кућама.

-Да ли ћемо добити прозор кроз који можемо да се провучемо видећемо - рекао је он.

Вучић је захвалио Републици Српској и Милораду Додику на подршци Србији и народу, као и патријарху Порфирију, “на речима утехе и молитвама подршке и помоћи нашем народу”.

-Поздрављам наш народ на КиМ и шта год радили Србија је уз њих. Нема предаје Србија је уз вас -поручио је Вучић.


Танјуг / Глас Српске