ХРВАТСКА ПОНОВО ПРИСВАЈА ТЕСЛУ :: Semberija INFO ::

 

ХРВАТСКА ПОНОВО ПРИСВАЈА ТЕСЛУ


Министарство културе и информисања Србије најоштрије је данас осудило намјеру Хрватске да на Светској изложби “Дубаи експо” 2020. Николу Теслу представи као хрватског научника и иноватора.

“Недопустив је покушај присвајања овог српског научника кога целокупна светска јавност препознаје и памти као Србина који је велики део свог живота провео у Америци”, пише у саопштењу Министарства.

“До сада небројено пута поновљен покушај присвајања српског научника и непримерено кривотворење истине неће донети никакво добро, нити добит Хрватској”, истиче се у саопштењу Министарства културе и информисања.
Подсјећа се да “у енциклопедијама, научним радовима и популарним текстовима на свим језицима стоји историјски једино тачан податак који Николу Теслу ставља у ред најзначајнијих српских научника”.

“Никола Тесла припада свету по својим научним доприносима и изумима, али српском народу по свом пореклу. Никакви трагикомични покушаји фалсификовања ту једноставну истину не могу да промене”, истиче се у саопштењу Министарства.

Радио-телевизија Србије је раније данас објавила да на Свјетској изложби “Дубаи експо”, која се одржава слиједеће године, Хрватска планира да као једну од најистакнутијих личности своје земље представи и српског научника Николу Теслу, рођеног у хрватском мјесту Смиљане.

“Никола Тесла ће се наћи у друштву хрватских научника и иноватора, као што су проналазач из 16. века Фауст Вранчић, али и, према недавним проценама најбогатији Хрват Мате Римац, иноватор и власник компаније “Римац аутомобили”, преноси РТС.

(б92)