Аутомобилску индустрију и у 2023. чека несташица чипова :: Semberija INFO ::

 

Аутомобилску индустрију и у 2023. чека несташица чипова


Због убрзаног преласка на употребу електричних возила, глобална индустрија аутомобила ће и наредне године имати проблема са несташицом полупроводника, пише Финанциал Тимес.

О кризној ситуацији која потреса тржиште свједочи и Хасан Ел Куори, извршни директор америчког произвођача полупроводника Онсеми, који наводи да су сви чипови од силицијум карбида (СиЦ), напредни енергетски полупроводници углавном намијењени за електрична возила, распродати до краја 2023. године због огромне потражње.

"Сада ништа не можете да урадите да промијените ситуацију за 2023. годину. Додаваћемо капацитет сваког квартала, сваког мјесеца у наредној години да бисмо задовољили потребе наших купаца", рекао је Куори.

Због огромне потражње која тренутно влада на тржишту, њемачки произвођач полупроводника Инфинеон Тецхнологиес је у својим анализама подигао своју прогнозу раста прихода на више од 10 процената у наредним годинама. У најновијој финансијској анализи не даје се конкретан временски оквир колико би тај раст могао дуго да траје. Ипак, због тако оптимистичних очекивања, компанија је најавила велику инвестицију од пет милијарди евра за изградњу фабрике у Дрездену, у којој ће се производити полупроводници за аутомобилску и друге индустрије.

Истовремено, уз ове најаве из Њемачке и поменути произвођач Онсеми открива планове за проширење производње у обиму од 30 одсто за своје фабрике у Чешкој, Јужној Кореји и САД-у.

Са друге стране, док произвођачи чипова за аутомобилску индустрију задовољно трљају руке, у другим дијеловима сектора, нарочито у индустрији везаној за полупроводнике за паметне телефоне и рачунаре, влада пад потражње.

Тајвански ТСМЦ, највећи произвођач чипова на свијету који снабдјева водеће играче на овом тржишту, већ је објавио да планира смањење инвестиција за око 10 одсто због мањег интересовања за куповину полупроводника.

(Независне)