РАДНИЦИМА АЛУМИНИЈА ПОНУЂЕНО: УПОЛА НИЖЕ ПЛАТЕ ИЛИ ОТПРЕМНИНЕ :: Semberija INFO ::

 

РАДНИЦИМА АЛУМИНИЈА ПОНУЂЕНО: УПОЛА НИЖЕ ПЛАТЕ ИЛИ ОТПРЕМНИНЕ


Foto: M. Smajkić/RAS Srbija
За потребе израде Плана реструктуре и реализације Плана збрињавања вишка радника, запосленима у мостарском “Алуминију” понуђено је да се опредијеле јесу ли спремни за наставак радног односа под измијењеним условима или да закључе радни однос уз исплату отпремнине.

Прва од двије понуђене опције подразумијева наставак радног односа у “Алуминију” под измијењеним условима, уз пристанак на понуђену почетну нето плату.

Тако је радницима у производним погонима понуђена почетна нето плата између 800 и 900 КМ, радницима у Служби заједничких и безбједносних послова од 600 до 700 КМ, а онима запосленима у администрацији између 800 и 900 КМ. Увећање плате по основу ноћног рада, топли оброк и накнада за превоз, како се наводи у анкетном листићу, нису укључени у те износе плате, преносе Вијести.ба.

Друга опција односи се на закључење радног односа у “Алуминију”, уз исплату отпремнине.

– Радник који је са послодавцем закључио уговор о раду на неодређено вријеме, а којем послодавац отказује уговор о раду након најмање двије године непрекидног рада, осим ако се уговор отказује због кршења обвезе из радног односа или неиспуњавања обвеза из уговора о раду од стране радника, има право на отпремнину, и то у износу од једне половине просјечне мјесечне плате исплаћене раднику у посљедња три мјесеца прије престанка уговора о раду, за сваку навршену годину код тог послодавца. Отпремнина не може бити виша од шест просјечних мјесечних плата исплаћених раднику у посљедња три мјесеца прије престанка уговора о раду – наведено је у Плану реструктуре. Радницима који одлазе у пензију из радног односа из Друштва биће исплаћена отпремнина приликом одласка у пензију у висини три просјечне плате Друштва у посљедња три мјесеца.

Наведено је, такође, да у случају отказивања уговора о раду, радник са промијењеном радном способношћу има право на отпремнину у износу вишем за најмање 50 одсто у односу на отпремнину из ставка 1., осим ако се уговор отказује због кршења обавеза из радног односа или због неиспуњења обавеза из уговора о раду од радника.

– У случају споразумног раскида радног односа између радника и послодавца, раднику се такође може исплатити отпремнина, а на основу одлуке послодавца – наведено је.

(српскаинфо.цом)