КАО НЕБО И ЗЕМЉА: Ево шта смо лани могли да купимо за просјечну плату, а шта (не) можемо сада :: Semberija INFO ::

 

КАО НЕБО И ЗЕМЉА: Ево шта смо лани могли да купимо за просјечну плату, а шта (не) можемо сада


Просјечна мјесечна нето плата у Босни и Херцеговини у октобру ове године износила је 1.156 КМ, што је за скоро 150 КМ више него у истом периоду лани.
Уодносу на исти мјесец прошле године, када је просјечна нето плата износила 1.007 КМ, она је у октобру 2022. номинално била виша за 14,8 одсто, саопштили су из Агенције за статистику БиХ.
Међутим, јасно је да не можемо да будемо задовољни поменутим растом плата, с обзиром да данас, у односу на исти период лани, можемо да купимо далеко мање роба.
Наиме, за просјечну плату од 1.156 КМ сада, на примјер, можемо да купимо 361 килограм хљеба, а у октобру прошле године за тадашњу просјечну плату могли смо да пазаримо 419 килограма. Даље, за лањски просјек смо могли да купимо 70, а за овогодишњи 62 килограма јунетине без кости.
Такође, прошлогодишња просјечна плата је била довољна за 719 литара млијека или 324 литра уља, а ове године за тек 502 литра млијека, односно 251 литар уља. Ко зарађује просјечну плату, сада може да купи 340 литара дизела, а у октобру 2021. могао је да пазари 437 литара овог горива…   

Економисти објашњавају да номинално повећање плате, без усклађивања с растом цијена, не оставља пуно простора за радовање. Наиме, тек кад се повећање плате усклади са поскупљењима, односно кад након тог повећања можемо да купимо више роба у односу на претходни упоредни период, можемо да говоримо о реалном повећању плате.
Наглашавају да у времену инфлације номиналне величине не приказују стварно стање или стварни раст.
У октобру ове године најниже просјечне нето плате у Босни и Херцеговини исплаћене су у угоститељству – 745 КМ, грађевинарству – 840, трговини – 887 КМ. У односу на исти период прошле године, просјечна плата у грађевинарству номинално је порасла за скоро 16 одсто, у трговини за 19, а у угоститељству за скоро 20 одсто.
С друге стране, годишња инфлација у октобру у БиХ је износила 17,4 одсто. У овом периоду, највише су поскупјели храна и превоз, за скоро 26 одсто.


Српскаинфо