Формирање власти откључава европске милијарде за БиХ :: Semberija INFO ::

 

Формирање власти откључава европске милијарде за БиХ


Уколико се обистине најаве да ће нови састав Савјета министара БиХ почети с радом већ сљедећег мјесеца, а у наредних неколико мјесеци бити формирана нова власт у ФБиХ, пред БиХ би могао бити период највећег инвестиционог циклуса у задњих барем десет година.

Наиме, геополитичке околности, међусобно приближавање ЕУ и САД, стратегија оба ова субјекта да у наредних десетак до 15 година спроведу енергетску транзицију и смање овисност о фосилним горивима и жеља да се западни Балкан као унутрашње двориште ЕУ и чвориште за организовани криминал и илегалне миграције стабилизује довели су до одобравања кандидатског статуса за чланство у ЕУ, што ће отворити нове шансе за значајне пројекте.

Милорад Додик, предсједник РС, након ступања на дужност предложио је да БиХ затражи 20 милијарди евра од ЕУ за инвестиције, а све су прилике да би у наредних седам година БиХ могла директно из касе ЕУ добити више од милијарду евра грантова и барем десет пута толико повољних кредита и аранжмана за јавно-приватна партнерства, који би били инвестирани у пројекте енергетике, транспорта, дигитализације и демократизације.

Како је "Независним новинама" недавно речено од стране извора из ЕУ, представници бх. политичких партија су од Брисела добили јасан сигнал да би потписивање коалиционог споразума о формирању власти који би био снажно оријентисан на пројекте, могло обезбиједити и додатна средства из Брисела, под условом да буде квалитетних пројеката и да се ради на сузбијању организованог криминала и илегалних миграција.

СНСД, ХДЗ и представници "осморке" су у коалиционом споразуму, који је процурио у јавност, најавили креирање новог програма економских реформи у БиХ и реализовање инвестиционих пројеката на свим нивоима власти.
"Потписници овог споразума охрабрују и дају снажну подршку заједничким инвестиционим пројектима РС, ФБиХ, Брчко дистрикта БиХ и кантона", наведено је у овом документу, у којем је, такође, јасно наглашено да ће се избјегавати политизација инвестицијских пројеката, што је у прошлости била једна од главних кочница реализације капиталних пројеката.

Савјет министара БиХ је у текућем сазиву прихватио листу пројеката из сектора транспорта које ће кандидовати према европским институцијама и инвестиционим партнерима. Ради се о пројектима брзих цеста Брчко - Тузла - Живинице, затим Лашва - Травник - Јајце, те Мостар - Широки - хрватска граница. Такође, предложена је и изградња жељезничке пруге Вареш - Бановићи, као и електрификација пруге Добој - Тузла - Зворник и ремонт пруге Шамац - Добој - Рјечица.
Што се тиче енергетике, предложена је изградња гасовода Травник - Загвозд те изградња хидроелектране Бук Бијела. На листи је и изградња ауто-пута коридором 5ц кроз РС Вукосавље - Добој, који је тренутно под санкцијама ЕУ, те изградња пута Фоча - Шћепан Поље с државним мостом ка Црној Гори.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства РС, јуче је изјавио да ће нови политички вјетар у БиХ довести до реализације бројних пројеката који су сада или на чекању или су успорени, попут хидроелектране Бук Бијела и других пројеката.
"Ми ту хидроелектрану градимо. Нисмо ниједног тренутка заустављали ту активност, јер смо вјеровали да та опструкција, која је била покренута са бошњачке стране, из неких политичких кругова, нема никаквог смисла и да је неодржива", истакао је Ђокић, а пренијела је Срна.
Ђокић је рекао је да "Електропривреда РС" тренутно има закључен уговор о концесији за двије соларне електране од 71 мегават и 54 мегавата на подручју Требиња.
Он је рекао да ЕРС на тим пројектима сарађује са мађарском компанијом те да ће велики дио радова бити реализован у току наредне године.
"Ми имамо много нових пројеката и у секторима соларне, вјетро и хидро енергије. Јако нам је драго да је РС постала у овом региону највеће инвестиционо подручје у изградњи нових енергетских објеката који користе зелену енергију", рекао је Ђокић.

У извјештају ЕУ који је недавно објављен, наглашено је да је планирано покретање Економског и инвестиционог плана за западни Балкан и Зелене агенде.
"Усвајање цјелодржавних секторских стратегија и даље остаје кључни захтјев како би БиХ у будућности могла у потпуности да користи средства из инструмената претприступне помоћи", закључено је.


Независне независне