Вучић: Приштина званично крши Вашингтонски споразум, одговор Београда вечерас послије сједнице Владе :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Приштина званично крши Вашингтонски споразум, одговор Београда вечерас послије сједнице Владе


БЕОГРАД- Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће Приштина данас подношењем захтјева за чланство у ЕУ и званично прекршити Вашингтонски споразум, а да ће се одговор Београда тим поводом бити познат вечерас послије сједнице Владе.

 

"Данас и званично они крше Вашингтонски споразум, а на све то одговорићемо вечерас после седнице Владе на коју сам позван и око наших захтева везаних за Резолуцију 1244 УН, али и за повлачење признања многих земаља. Добићете прецизан одговор", рекао је Александар Вучић одговарајући на питање поводом подношења захтjева Приштине за чланство у ЕУ, као и када ће Србија објавити које земље су повукле признање косовске независности. 

На питање да ли има помака у ситуацији на КиМ, Вучић је рекао да је јуче разговарао са европским и америчким представницима и да постоје неке идеје.

"Да ли ћемо успјети – видјећемо. Ситуација је компликована, али даћемо све од себе да сачувамо мир и стабилност", поручио је Вучић током обиласка прелаза Келебија–Томпа.

Истакао је да то што раде неке земље ЕУ представља кршење члана 49 Уговора о ЕУ, јер је услов за тражење чланства у ЕУ да будете европска држава.

"Не знам по ком критеријуму се то гледа да ли је неко држава или не. Да ли то мисли једна, макар и највећа чланица ЕУ, да ли то мисле све или је то по чланству у УН. На све смо то научили. Мораћемо да се боримо колико је могуће и чувамо наше државне и националне интересе", закључио је Вучић.


Агенције / Глас Српске