Доњецк на мети најјачег напада од 2014. године, експлозије у Харкову :: Semberija INFO ::

 

Доњецк на мети најјачег напада од 2014. године, експлозије у Харкову


МОСКВА/КИЈЕВ - У току је 295. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин саопштио је да је град јутрос био мета најинтензивнијег гранатирања од 2014. године. ЕУ и САД ће ускоро објавити заједничку декларацију о Украјину, пише "Политико"

10.20 - Захарова: Америчко наоружање у Украјини је легитимна мета за Русију

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да оружје које је Запад испоручио Украјини представља легитимну мету за Русију и да ће бити или уништено или заплијењено.
    
Она је додала да ће евентуална испорука ракетних система противваздушне одбране "Патриот" од стране Вашингтона Кијеву повеćати ризик од директног мјешања америчке војске у украјински сукоб.
    
''САД су 13. децембра објавиле намјеру да испоруче Украјини батерије противваздушне одбране 'Патриот'. Многи стручњаци, укључујуćи и оне из иностранства, запитали су се колико је разуман тај корак, који би могао довести до ескалације сукоба и повеćати ризик од директног укључења америчке војске у борбу'', рекла је Захарова.

9.38 - Група "Викинг", Западног војног округа Русије, у шумском појасу код Маринке обавила је извиђање и навођење артиљеријских оруђа Мста-Б, чиме је натерала украјински одред у бекство, јавља дописник Спутњика.

9.10 - Руска војска у подручју Херсона наставља да уништава важне циљеве уз помоћ дрона-камиказе Лансет. Међу њима је и радарска станица 36д6-м1 која може да открива и наводи ваздушне циљеве на удаљености до 400 километара.

8.50 - Парламент Пољске прогласио Русију „државном, која спонзорише тероризам"

„Парламент Пољске прогласио је Руску Федерацију државом која подржава тероризам и користи терористичке методе", наводи се у резолуцији парламента.

У тексту се каже да Руска Федерација „систематски крши људска права, међународно право, Повељу УН и неке друге обавезе, врши анексију територије других држава, врши оружане нападе, ратне злочине и геноциде и предузима непријатељске економске акције, посебно у области енергетиког сектора".

„Русија је одговорна за пад малезијског авиона (МХ17) у јулу 2014. године, у којем је погинуло 298 путника и чланова посаде, као и за авионску несрећу у Смоленску у априлу 2010. године, у којој је погинуло 96 људи, укључујући предсједник Пољске Лех Качински, представници пољске владе, високи војни лидери Пољске и НАТО-а, као и чланови пољског парламента", наводи се у документу.

8.12 - Украјинске снаге опремају одбрамбене положаје сјеверозападно од града Сватово у Луганској Народној Републици, саопштио је Спутњику официр народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на податке обавјештајне службе.
Према његовим ријечима, ово показује да непријатељ са офанзивних операција прелази на одбрану.

7.46 - Експлозије су одјекнуле у Харкову и Очакову, саопштили су украјински медији.

7.26 - Јутарње гранатирање Доњецка од стране Оружаних снага Украјине постало је најинтензивније у посљедњих осам година, написао је градоначелник Алексеј Кулемзин на свом Телеграм каналу.

„Још један ратни злочин починили су јутрос украјински фашисти. Данас тачно у 7:00 изложили су центар Доњецка најинтензивнијем нападу удару од 2014. године", написао је он.

Између осталог, погођена је и купола Преображенског сабора. Информације о жртвама и штети се прецизирају.


Агенције / Глас Српске