СКУПЉА И РЕГИСТРАЦИЈА ВОЗИЛА; ОСИГУРАВАЈУЋЕ КУЋЕ ДИЖУ ЦИЈЕНЕ ПОЛИСА ОСИГУРАЊА :: Semberija INFO ::

 

СКУПЉА И РЕГИСТРАЦИЈА ВОЗИЛА; ОСИГУРАВАЈУЋЕ КУЋЕ ДИЖУ ЦИЈЕНЕ ПОЛИСА ОСИГУРАЊА


Возачи ће од наредне године за регистрацију возила морати да издвоје више новца

Разлог за ово поскупљење су све веће цијене од резервних дијелова, до услуга мајстора, али и маље добит друштава за осигурање.

У Републици Српској у првом полугодишту 2022. године добит је пала за 23,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Главни разлог због чега су поједине осигуравајуће куће пословале у минусу је раст штета које су у овој години повећане за 30 одсто.

Од сљедеће године, возачи би за осам до десет одсто више могли плаћати полису осигурања од аутоодговорности. С обзиром на то, да полиса за овај вид осигурања чини пола трошкова за регистрацију возила и она ће поскупјети. Из осигуравајућих кућа као разлог за поскупљење наводе и веће цијена резервних дијелова.

Бојан Поповић, предсједник Удружења друштва осигуравајућих кућа Републике Српске, рекао је да новац који њихови осигураници плате неће бити довољан кроз годину дана када стижу штете од аутоодговорности, те би се растом цијена покриле све штете настале у овом периоду.
Колико би износило у новцу, зависи од полисе, јер на њу утичу фактори попут старости и снаге возила. Возачима су и садашње цијене прилично високе, па кажу да је дошло вријеме да ће многи престати да возе.
Из Агенције за осигурање Републике Српске, која по закону доноси цјеновник, кажу да више фактора утиче да ли ће бити прихваћен приједлог осигуравајућих кућа.

- При чему се, поред постојећих података, анализирају макроекономске и друге претпоставке које могу имати значајан утицај на будуће кретање трендова одштетних захтјева и трошкова пословања у овој врсти осигурања - наводе из ове агенције.
Истичу још један од разлог - пад добити осигуравајућих друштава која је у овој години мања за 23,5 одсто.

- У мом друштву у прошлој години исплаћено је око 10 милиона КМ штета осигурања. Ове године ће то бити преко 13 милиона КМ, а из тога се може видјети да је раст штета заиста енорман - рекао је Поповић.
Према новом правилнику за технички преглед, ако се код возила уоче и најмање неправилности, аутомобил може бити оцијењен као неисправан.

Тања Предојевић, водитељ техничког прегледа у Дунав осигурању, рекла је да прије него што возило дође на линију техничког прегледа обухвата визуелни преглед, број шасије, регистрацијску ознаку, боју возила и могућа оштећења.
Ако је од истека потврде о регистрацији прошло тридесет дана, возачи у Републици Српској казну плаћају 400 КМ и добијају два казнена бода.
 
РТРС