Вучић сазвао сједницу Савјета за националну безбједност :: Semberija INFO ::

 

Вучић сазвао сједницу Савјета за националну безбједност


Предсједник Србије Александар Вучић сазвао је за вечерас сједницу Савјета за безбједност.

Вучић је поручио Србима на Косову који су, како је навео, "поново натјерани да на барикадама бране своја огњишта" да "нема и неће бити предаје".

"Порука свима другима јесте да формирају Заједницу српских општина, поштују права и слободу Срба и Србије и понашају се у складу с потписаним споразумима и међународним правом, јер то је једини пут за почетак нормализације односа и живота свих нас", написао је Вучић на Инстаграму.

ЕУЛЕКС (Мисија владавине права Еуропске уније на Косову ) је потврдио да је у суботу увече код Рудара бачена шок бомба на њихову извиђачку патролу, наводећи да није било повријеђених нити материјалне штете.

Високи представник Европске уније за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ истакао је, поводом најновијих тензија на сјеверу Косова, да ЕУ неће толерисати нападе на ЕУЛЕКС на Косову нити насиље и криминалне акте. Додао је да барикаде Срба на сјеверу Косову морају одмах бити уклоњене.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је како Србија има интерес за мир и стабилност те да поштује све потписане споразуме, за разлику од, како је рекла, Косова и његовог премијера Албина Куртија.

Она је позвала све на смиреност и још више стрпљења, истичући да сви протести требају бити мирни и демократски.

Премијер Косова Албин Курти је данас рекао да је ситуација на сјеверу Косова неприхватљива и додао да "више неће бити одгађања примјене акција које значе успостављање пуне контроле" на том подручју.

Подсјетимо, Срби са сјевера Косова су као знак протеста због хапшење бившег приапдника Косовске полиције Дејана Пантића јуче на прелазу Јариње, поставили барикаде на више мјеста на путним правцима од Косовске Митровице према Лепосавићу с једне стране и на путу преко Зубиног Потока до административног прелаза Брњак на путу према Новом Пазару.

Административни прелази затворени су за прелазак аутомобилима, као и за пјешаке. 


Агенције / БХРТ