Брнабић: Нa Косову ће побиједити мир, а не Курти :: Semberija INFO ::

 

Брнабић: Нa Косову ће побиједити мир, а не Курти


БЕОГРАД- Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да сада сви виде да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели мир и стабилност.

-Оно што Курти види као претњу су наши константни позиви на мир и стабилност, позиви на отворен и искрен дијалог, као и потпуну имплементацију сваког споразума постигнутог између Београда и Приштине. Србија има интерес за мир и стабилност - навела је Брнабић на Твитеру.

Она је нагласила да Србија поштује сваки потписани споразум: Бриселски споразум, Вашингтонски споразум, Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН и Повељу УН.

-То су наше вредности. Али, Куртијеве вредности су следеће: Бриселски споразум - не постоји, Вашинтонски споразум - не важи, Резолуција 1244 - претња за Приштину. Такође, за њега су људска права и владавина закона - забрањивање Србима да гласају, конфисковање њихове имовине и свакодневна претња употребом бруталне силе - истакла је Брнабић.

Премијерка Србије је цитирала данашњи Куртијев твит у којем је навео да “Приштина не жели конфликт, већ дијалог и мир”.

-Међутим, чињеница је да сада сви, чак и његове највеће присталице из ЕУ и САД, виде за шта се он заиста залаже и какве су његове вредности. То нису ни мир, ни стабилност - навела је Брнабић. Она истиче да ће мир преовладати и да Курти неће успјети у својим намерама.

-Још једном, упркос Куртијевом неодговорном понашању и ратнохушачкој политици, позивам на смирење и стрпљење. Сви протести треба да буду мирни и демократски. Морамо да заштитимо оно што је најважније за све, а то је мир - поручила је Брнабић.

Курти је нешто раније навео да “пошто је питање регистарских таблица ријешено и избори одложени, криминалне банде на сјеверу Косова немају више никакав изговор за барикаде и насилне нападе на косовску полицију”.

-Предсједник и премијерка Србије су такође запријетили војном агресијом, тражећи да ће се српска војска врати на нашу територију. Не тражимо конфликт, веcћ дијалог и мир. Али, желим да будем јасан: република Косово cе се бранити, силовито и одлучно - навео је Курти на Твитеру.


​Танјуг / Глас Српске