БОШЊАЦИ И ХРВАТИ ДОБИЛИ КЉУЧНЕ РЕСОРЕ. НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ ОШТРО О ДОДИКОВИМ УСТУПЦИМА :: Semberija INFO ::

 

БОШЊАЦИ И ХРВАТИ ДОБИЛИ КЉУЧНЕ РЕСОРЕ. НЕБОЈША ВУКАНОВИЋ ОШТРО О ДОДИКОВИМ УСТУПЦИМА


Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Договор лидера СДА, СНСД и ХДЗ БиХ око формирања Савјета министара БиХ изазвао је опречне рекације у Српској и Федерацији БиХ, гдје свако на свој начин тумачи оно што је на заједничком састанку договорено.
И док странке окупљене око СДА, СНСД и ХДЗ БиХ, поздрављају договор, остале партије њихов договор углавном тумаче другачије.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске, Небојша Вукановић, договор тројице лидера назвао је издајом Српске и њених интереса.

Оптужио је предсједника СНСД, Милорада Додика, да је својим потписом прихватио “даље европске и НАТО интеграције, и бацио под ноге све што је причао протеклих мјесеци”.
 
– Преко ноћи су се распршиле приче о војној неутралности, блокадама, отцјепљењу и независности Српске. Додик је пристао на све уступке и понижења како би ушао у Савјет министара БиХ – написао је Вукановић на свом блогу.
Он се обрушио и на договор око расподјеле фотеља у будућем Савјету министара наводећи како су Бошњаци и Хрвати добили све кључне ресоре, док ће први пут „Срби имати свега два министра, и то у  најмање битним ресорима“.

– Бошњаци и СДА имају посебног разлога за задовољство и славље јер ће контролисати министарства одбране, безбједности и иностраних послова. Хрвати су традиционално под своју „шапу“ ставили финансије, правду, те цивилне послове, а Срби по први пут од потписивања Дејтона 1995. године имају само два министра, и то маргиналног Министарства транспорта и телекомуникација те спољне трговине – навео је Вукановић, алудирајући на чињеницу да ће на челу Министарства за избјеглице и расељена лица бити министар из Српске, али из реда осталих.

(српскаинфо.цом)