Округли сто о одрживом развоју неразвијених и изразито неразвијених општина у РС: Положај неразвијених рјешавати на системски начин :: Semberija INFO ::

 

Округли сто о одрживом развоју неразвијених и изразито неразвијених општина у РС: Положај неразвијених рјешавати на системски начин


Положај неразвијених општина у Републици Српској треба рјешавати на системски начин, доношењем одговарајућих законских рјешења, као што је закон о финансирању одрживог развоја неразвијених подручја,те формирање фонда за подстицај развоја неразвијених општина, изјавио је Александар Пантић, генерални секретар Савеза општина и градова на округлом столу који је данас у организацији Савеза општина и градова одржан у Бијељини.

“У  Републици Српској тренутно имамо 35 неразвијених и изразито неразвијених општина и због тога је изузетно важно изнаћи могућности за повећање прихода у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама. Влада РС је у протеклим годинама на разне начине помагала неразвијене и изразито неразвијене општине. Наше је очекивање да ће се та и таква подршка наставити и у наредном периоду. Циљ овог округлог стола  је да формулишемо конкретне мјере и приједлоге који ће допринијети повећању прихода за неразвијене општине. Од начелника општина очекујемо и конкретне примјере добре праксе из области локалног економског развоја и сарадње са дијаспором”, изјавио је Пантић.



Он је том приликом истакао да демографска кретања у БиХ и РС директно утичу на функционисање свих јединица локалне самоуправе, посебно неразвијених и изразито неразвијених.

Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње, изјавио је да помоћ неразвијеним општинама мора бити рјешавана на системски начин, јер се у већини тих општина биљежи драстичан одлив становништва, поготово стручних, образованих људи који се школују на најбољим универзитетима.

“Они одлазе у развијене градове и развијене земље, тако да неразвијене општине постају још неразвијеније. Локалне заједнице тешко се могу изборити с тим проблемима. Најбољи инжењери одлазе у Словенију и Њемачку, понеко од њих остаје и у Србији. У Херцеговини је овај проблем још више изражен, јер је територија разуђена и прилично ненасељена. Невесиње са хиљаду квадратних километара има свега око 14.000 становника”, нагласио је Авдаловић, истакавши да овакав проблем захтијева и озбиљан приступ у његовом рјешавању.

Горан Караџић из Чајнича, изразито неразвијене општине, подсјетио је да је прије рата Чајниче било развијена општина и није имала незапослених.

“Више од половине општина је неразвијено или изразито неразвијено. Нешто се дешава у систему који треба мијењати. Циљ је задржати становништво и омогућити становништву да живи на том подручју. Чајниче има природне ресурсе, шумске, водне и пољопривредне. Локалним заједницама треба омогућити да се више питају око доношења закона и законских прописа који ће помоћи развој ових општина”, изјавио је Караџић, нагласивши дас у некада дефицитарни кадрови у малим општинама имали за тридесет одсто веће плате него они у великим градовима.

Радо Савић, начелник општине Лопаре предложио је чешће сусрете и контакте представника неразвијених општина, јер је у питању половина територије са 250.000 становника.

“Буџети свих ових општина су збирно мањи од буџета Бањалуке. Због тога нема развоја, јер нема средстава. Повећањем износа ПДВ-а за неразвијене, процента од пореза на лична примања или пребацивање терета социјалних издвајања на рачун Владе РС помогло би неразвијеним општинама”, истакао је Савић.

Сњежана Ружичић, начелница општине Језеро и Бојо Гашановић, начелник општине Источни Стари град, захвалили су се Савезу општина и градова на организацији овог округлог стола, истакавши да ће приједлози с овог скупа помоћи око формулисања законских рјешења везаних за децентрализацију власти, институционално јачање и омогућавање више овлаштења локалним заједницама која ће омогућити њихов опстанак и развој.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић поздравио је начелнике 35 општина, истакавши да је заустављање негативног тренда одлива становништва и правичнија прерасподјела прихода тренутно једна од најважнијих тема у Републици Српској.


Семберија Инфо