ДИРЕКТОР ФОНДА ПИО РС МЛАДЕН МИЛИЋ: РАДНА ПОСЈЕТА ПВА-У И ПРЕДСТАВНИШТВУ РС У АУСТРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ДИРЕКТОР ФОНДА ПИО РС МЛАДЕН МИЛИЋ: РАДНА ПОСЈЕТА ПВА-У И ПРЕДСТАВНИШТВУ РС У АУСТРИЈИ


Директор Фонда ПИО РС Младен Милић приликом службеног боравка у Аустријском пензијском фонду у Бечу, у чијој организацији је одржан међународни симпозијум на тему „Дигитализација у кризним временима – Боостер за ефикасност и прилагодљивост?“ посјетио је и Представништво Републике Српске у Аустрији гдје је разговарао са шефом Представништва Младеном Филиповићем.

Током састанка у разговарано је о наставку сарадње Фонда ПИО РС и Аустријског пензијског фонда (ПВА) у погледу једноставније и лакше процедуре за остваривање права наших грађана који се налазе на привременом раду у Аустрији.

Подсјећамо, Фонд ПИО Републике Српске и Аустријски пензијски фонд (ПВА) недавно су постигли споразум о поједностављењу поступка остваривања права на старосну пензију за грађане Републике Српске који су на привременом раду у Аустрији.

На сајти Фонд ПИО РС је наведено да “обавјештавају осигуранике који у претходном периоду имају остварен стаж осигурања у овом Фонду, а сада су осигураници код ПВА, да су ова два Фонда постигли договор и потписали споразум у вези са датумом подношења захтјева за признавање права на старосну пензију”.

Споразумом, чије је потписивање реализовано уз подршку Представништва Републике Српске у Аустрији, отклоњене су одређене потешкоће које су постојале у процесу остваривања права на старосну пензију за грађане Републике Српске који су дио радног вијека провели у Аустрији.

Такође, разговарано је и о организацији посјете представника Аустријског пензијског фонда Републици Српској, која би требало да буде реализована почетком наредне године, а тиче се даљег унапређења пословања ова два Фонда, прије свега електронске размјене података о чињеници живота односно наступа смрти корисника права на пензију и кориштења наших бањско-рекреативних капацитета за осигуранике ПВА са наших простора.

У току је припрема и техничког дијела споразума о електронској размјени података који ће након извршених тестирања почетком 2023. године бити и потписан на задовољство преко 9.000 корисника ова два Фонда, као и самих Фондова.

Потписивањем овог споразума преко 1.500 корисника права Фонда ПИО РС који живе на територији Аустрије и преко 7.500 корисника Аустријског пензијског фонда који живе у Републици Српској од наредне године неће бити више у обавези да непосредно достављају потврде о животу на крају текуће године како би им била настављена редовна исплата пензија и у наредној години.