Москва: Напредак на фронту код Харкова и у Луганску :: Semberija INFO ::

 

Москва: Напредак на фронту код Харкова и у Луганску


Фото - РИА Новости
МОСКВА/КИЈЕВ - Рат у Украјини – 263. дан. Украјински предсједник Володимир Зеленски оптужио руске снаге за уништење виталне инфраструктуре у Херсону прије него што су се повукле, додајући да је у Доњецку “сам пакао”.

Москва поручује да за је за продужење важења споразума о житарицама потребно да се обезбједи несметан приступ свјетским тржиштима руској храни и ђубриву.

8:27 - У Донбасу су у току жестоке борбе, рекао је украјински предсједник Володимир Зеленски. 

Према његовим ријечима, у питању Павловка, Маринка, Авдејевка, као и у селу Первомајско.

„То је прави пакао. Свакодневно се воде изузетно жестоке борбе”, рекао је Зеленски у обраћању, чији је текст објављен на сајту кабинета украјинског председника.

Владимир Зеленски тврди да одбрана у Донбасу омогућава Украјини да „изводи офанзивне операције у другим правцима”. 

Према његовим ријечима, земља успјева да „одржи линије одбране”.

Међутим, Денис Пушилин, вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике, рекао је раније да је руска војска успЈела да ослободи 90 одсто Павловке.

8.05 - Леонтјев:Десетине хиљада људи би се нашло у зони поплава

Десетине хиљада људи у различитим насељима у Херсонској области наћи ће се у зони поплаве, уколико украјинске оружане снаге дигну у ваздух брану хидроелектране Каховскаја, изјавио је данас за агенцију ТАСС начелник Новокаховског округа Владимир Леонтјев.

Он је казао да ће бити попљављен велики број насеља у Херсонској области.

“Према мојим процЈенама, ради се о десетинама хиљада људи. А посебно, неколико хиљада људи у Новој Каховки, који ће бити директно погођени поплавама”, рекао је Леонтјев.

7.20 -  Хидроелектрана Каховка може бити обновљена, упркос „великој штети”, процес поправке ће трајати најмање годину дана, док ће стручњаци моћи да дају тачнију процену, рекао је Владимир Леонтјев, начелник градског округа Новокаховка.

„Пошто је изграђен у најкраћем могућем року, мислим да ће га модерне технологије довољно брзо обновити”, рекао је он.

Према Леонтјеву, услијед гранатирања од стране украјинске војске у Новој Каховки, оштећен је велики број других великих инфраструктурних објеката. 

Он је појаснио да је, између осталог, ријеч о Сјевернокримском каналу и Каховском главном каналу.

7.18 - Државна дума примила је предсједнички амандман на закон о држављанству. 

Документ предвиђа одузимање стеченог држављанства због дискредитације војске и лажирања о томе, позива на нарушавање територијалног интегритета и учешће у непожељним организацијама, без обзира на датум откривања злочина.

7.05 - Министарство одбране Русије поручује да су у акцијама оружаних снага те земље код Харкова погинуло 160 украјинских војника.

Како наводи портпарол тог министарства, у Луганску је "елиминисано" још 200 противничких војника.


Глас Српске / Агенције