Кандидатура БиХ за ЕУ виси о концу :: Semberija INFO ::

 

Кандидатура БиХ за ЕУ виси о концу


 - БиХ се налази пред великом шансом да на децембарском самиту ЕУ добије кандидатуру за чланство у ЕУ, али услов је да испуни барем неке од услова који су наведени у извјештају Европске комисије за БиХ прошлог мјесеца и да покрене поступак ратификације споразума потписаних у Берлину у склопу Берлинског процеса.

И Јохан Затлер, шеф Канцеларије ЕУ у БиХ, позвао је власти да што прије ратификују три споразума из Берлина, који се односе на кретање људи регионом само с личним картама и међусобно признавање неких врста диплома.

"Сада је важно за Савјет министара БиХ и Предсједништво БиХ да брзо започну процес ратификације три споразума", написао је он на Тwиттеру након разговора с Томасом Фиченом, њемачким амбасадором у БиХ, и Мајлиндом Брегу, предсједницом Регионалног савјета за сарадњу о успостављању заједничког регионалног тржишта у региону.

Иако је Савјет министара БиХ на недавној сједници на дневном реду имао чак 279 тачака, ниједна од њих се није односила на потписане споразуме у Берлину. Упутили смо питање када би се европске реформе могле наћи на дневном реду, али до закључења овог броја"Независних новина" нисмо добили одговор.

У незваничним разговорима које су "Независне новине" протеклих дана имале с неколико дипломата из земаља чланица ЕУ речено нам је да никада није била већа шанса да БиХ добије кандидатуру, али да још постоји скепса у више земаља чланица да ли је БиХ заиста посвећена реформама. Они кажу да би поступак ратификације ових споразума и почетак реформи на осам кључних тачака из протеклог извјештаја Европске комисије били довољни да се убиједе скептици. Они , међутим, кажу да ако до тога не дође у децембру, питање је хоће ли бити довољно добре воље да се то уради на наредном самиту у марту наредне године.

Подсјећања ради, Каролине Едштадлер, аустријска министарка за Европу, недавно је у интервјуу за "Независне новине" изјавила да је оптимиста ако БиХ крене у спровођење реформи.

Иначе , у склопу Берлинског самита усвојена је и декларација о енергетској сигурности и зеленој транзицији, а као што смо писали, БиХ је није потписала јер је касно добила текст, а избори су одгодили расправу унутар БиХ. Декларација је усклађена с намјером Европске комисије да региону додијели милијарду евра с циљем сузбијања посљедица енергетске кризе.

Никола Шпирић, делегат у Дому народа БиХ испред СНСД-а, каже за "Независне новине" да постоји могућност да се тај посао уради до децембра с обзиром на то да ће, како процјењује, Представнички дом бити формиран у мјесец дана, а Дом народа могуће већ у децембру.

"Ако буде политичке воље и консензуса, то се може урадити. Хоће ли бити - видјећемо", каже он.

У Европској комисији кажу да су спремни помоћи БиХ и земљама региона да се суоче с енергетском кризом те да би средства могла бити доступна већ од почетка сљедеће године у склопу Економског и инвестиционог оквира за западни Балкан.

"Досад су покренута 24 велика пројекта у областима одрживи транспорт, зелена енергија, људски капитал и уклањање отпада укупне вриједности 1,2 милијарде евра грантова у склопу Оквира. Очекује се да ће ови пројекти привући додатних 3,4 милијарде евра инвестиција у сарадњи с међународним финансијским институцијама", кажу они.

(Независне)