ПРАСИЋИ ЋЕ БИТИ СВЕ СКУПЉИ, А БИЋЕ ИХ СВЕ МАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРАСИЋИ ЋЕ БИТИ СВЕ СКУПЉИ, А БИЋЕ ИХ СВЕ МАЊЕ


Foto: Ilustracija
Цијене свињског меса, односно прасића и товљених свиња, према најавама домаћих произвођача, у наредном периоду на нашем тржишту биће значајно више.
 
Цијена свињетине код нас у великој мјери зависи од кретања на европском тржишту, тако да је, кажу, незахвално предвиђати колико ће тачно месо коштати до краја године, али произвођачи су сагласни да ће повећања цијена бити. Тренутно килограм свињетине кошта око 10 КМ, товне свиње су пет марака, док је цијена прасића око 5,5 КМ по килограму.
 
Произвођачи кажу да до већих цијена доводи прије свега мањак прасади.
 
Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић рекао је за “Глас Српске” да сточари најмање утичу на поскупљење, које је неминовно.
 
 -  Репроматеријал који се користи у узгоју свиња страховито је поскупио, а кланичари и месопрерађивачи се не одричу своје марже која је око 30 одсто. Наша рентабилност је негативна, а на све начине покушавамо да опстанемо. Имамо смањену производњу, у односу на лани је 4.000 мање крмача, што говори о лошој позицији ове гране сточарства - рекао је Маљчић.
 
Ближи се свињокољ и самим тим све је већа потражња, а према његовим ријечима, цијена товних свиња у наредним данима биће у порасту.
 
- Садашња цијена се врти око пет марака са тендензцијом пораста до пет и по марака. Једноставно, несташица је узрокована протеклим периодом. У посљедње три године због катастрофалних услова људи и не желе да се баве овом производњом. Одустају јер губе пуно новца, па се и смањује понуда - додаје Маљчић.
 
Упозорава да је питање шта ће бити у наредном периоду.
 
-Криза је велика, недостак је жита из Украјине, кукуруза прије свега. Добра ствар у свему овоме је што ће буџет за подстицаје бити повећан и надамо се већим субвенцијама. Оне нам служе да будемо конкурентни на тржишту - рекао је Маљчић.
 
Влада Републике Српске издвојила је ове године 2,5 милиона КМ из Компензационог фонда за ванредне подстицаје за тов свиња. Фармерима је исплаћено просјечно 40 КМ, а из редовних подстицаја очекују још тридесет КМ по товљенику.
 
Прије пет година домаћи фармери подмиривали су око једне трећине потреба нашег тржишта за свињским месом, а данас тек око 20 одсто, преноси РТРС. Удио домаћег меса у продаји се и даље смањује чему је узрок највише прекомјеран увоз.
 
Маљчић каже да са нивоа БиХ у посљедње вријеме нису имали разумијевање када је ријеч о увозу свињетине.
 
- То је погубност тоталне либерализације тржишта БиХ када је у питању пољопривреда и прекомјерни увоз је узроковао континуирано урушавање сточарског фонда код нас и у Српској и у цијелој БиХ – истиче за РТРС предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић.
 
(Глас Српске)