ЗИМСКА ОПРЕМА ОБАВЕЗА ОД ПРВОГ НОВЕМБРА :: Semberija INFO ::

 

ЗИМСКА ОПРЕМА ОБАВЕЗА ОД ПРВОГ НОВЕМБРА


Посједовање обавезне зимске опреме без обзира на временске услове обавезно је у периоду од првог новембра текуће до првог априла наредне године за сва моторна возила.

Вожња у зимским условима може бити опасна, а потреба да се возите негдје током зимских дана може бити прави терет. Због тога побрините се да ваш аутомобил буде спреман за свако зимско невријеме или зимску вожњу. Редовно сервисирање аутомобилабезбједна вожња и комплетна зимска опрема су гарант за сигурност, као и остала помагала која ће бити потребна у том периоду.

Неопходно је да возачи буду свјесни да зима са собом доноси и обавезу да се на поједине дијелове возила а нарочито начина вожње посебно обрати пажња. Тако нпр. потребно је чешће провјеравати притисак у гумама, провјерити стање и одржавати акумулатор зими, на почетку сезоне провјерити газни слој код зимских гума...

Пар савјета за вожњу по снијегу:

1.Рачунајте на продужено вријеме путовања,

Вожња у зимским условима највјероватније ће трајати дуже него иначе, због успореног саобраћаја на путу, рада служби за одржавање путева (чишћење снијега, посипање пијеска и соли…) и осталих дешавања на путу. Припремите се за зимску вожњу и дајте себи довољно времена да стигнете на одредиште.

2.Уклоните снијег и лед са вашег возила,

3.Возите спорије него иначе,

Ако нисте сигурни у стање на путу, идите око 10 км/х испод ограничења брзине, како бисте били сигурни. Што се ваш аутомобил брже креће, то ћете имати мање времена за реакцију да се носите с проклизавањем аутомобила и другим опасностима.

4.Убрзавајте и успоравајте полако,

Покушајте да нагло не убрзавате или не притишћете кочнице, јер би обје радње могле ваш аутомобил довести до окретања.

5. Обратите пажњу на лед на цести.

Танак, прозирни лед који се стапа са бојом плочника, познат као црни лед, посебно је опасан јер га је тешко уочити, а не знате да сте наишли на њега док не склизнете преко њега. Најбољи начин да се носите са црним ледом  је да пустите и гас и кочнице, и да волан држите равно. Ако почнете да се окрећете (када се стражњи дио вашег аутомобила почне окретати), лагано окрените точкове у смјеру окретања док се не зауставите или не повратите вучу.