У ФБиХ нема довољно Срба за Дом народа :: Semberija INFO ::

 

У ФБиХ нема довољно Срба за Дом народа


- Иако још није познато како ће се попуњавати Дом народа Парламента ФБиХ, посебно након што су измјене Изборног закона БиХ наметнуте на дан избора, готово је сигурно да Срба неће бити довољно и да ће Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ морати донијети правила на основу којих ће се попунити недостајући број.

Наиме, Кристијан Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, наметуно је измјене Изборног закона БиХ на сам дан одржавања избора. Те измјене подразумијевају да умјесто по 17 делегата у клубовима Срба, Хрвата и Бошњака и пет из реда осталих буде по 23 делегата из сва три конститутивна народа те 11 из реда осталих.

У актуелном сазиву због малог броја Срба који живе у Федерацији БиХ директно из кантоналних скупштина ушло је њих 13, а преостала четири ушла су на основу посебне одлуке ЦИК-а.

"Након Шмитове одлуке већ сада видимо да неће бити довољан број српских представника. Из Кантона 10, одакле ја долазим, иду четири српска представника. Остаје да се види колико ће Срба ући у Дом народа, односно колико ће бројати након објављених резултата избора. Засад је недоумица и ми не знамо како ће се у другом кругу вршити попуњавање", рекао је за "Независне новине" Горан Броћета, делегат Срба у актуелном сазиву Дома народа Парламента ФБиХ.

Примјера ради, Скупштина Тузланског кантона у Дом народа ФБиХ треба да именује три Србина, међутим, како ствари сада стоје, само два Србина су ушла у нови сазив - по један из СДП-а и ДФ-а. Како ће трећи Србин бити делегиран у Дом народа ФБиХ у овом тренутку није познато. Ранија пракса је била да се тај који недостаје из било којег народа делегира на начин да се изабере онај који није ушао у Скупштину, али је имао највећи број гласова.

"Искрено се надам да је Шмит водио рачуна да ће Срби моћи адекватно учествовати у пуном капацитету у власти Федерације БиХ, а не да као конститутивни народ буду мртво слово на папиру. Још немамо рачуницу колико има Срба изабраних у кантоналне скупштине, можда 15 до 17, и остаје да видимо како ће ЦИК то урадити", рекао је Броћета, додајући да би најбоље било да се недостајући број попуни с листа партија које долазе из Републике Српске без обзира на то што оне нису постале паралментарне.

Осим Срба, велики проблем биће попунити и Клуб осталих, који по новим правилима броји 11 делегата, а медији из Федерације БиХ већ истичу да у Ливањском кантону нема оних који се изјашњавају као остали. Код попуњавања Дома народа ФБиХ из реда Бошњака и Хрвата, како ствари сада стоје, неће бити проблема, а у хрватским странкама већ су изашли с рачуницом да хрватске странке могу добити 18 од укупно 23 делегата.

Када је ријеч о попуњавању Дома народа ФБиХ, занимљиво је да је Шмитова одлука завршила пред Уставним судом БиХ и велико је питање шта ће се десити уколико Уставни суд БиХ којим случајем каже да је оно што је наметнуо Шмит неуставно.

(Независне)