НИ ПИЈАЦЕ НИСУ ШТО СУ БИЛЕ: ЦИЈЕНЕ ПОВРЋА "ЗАПАПРИЛЕ" КУЋНЕ БУЏЕТЕ ГРАЂАНИМА СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

НИ ПИЈАЦЕ НИСУ ШТО СУ БИЛЕ: ЦИЈЕНЕ ПОВРЋА "ЗАПАПРИЛЕ" КУЋНЕ БУЏЕТЕ ГРАЂАНИМА СРПСКЕ


Рекордне цијене хране забиљежене су ове године не само у продавницама и маркетима, него и на зеленим пијацама, на којима поврће никада није било скупље.

Луксуз је, практично, постало чак и оно „најобичније“ поврће, попут кромпира, лука, мркве, купуса, које које су домаћице у неким бољим временима пазариле по пуне цегере, а сад га, практично, купују на комад.  

Примјера ради, килограм гламочког кромпира иде и до 2,5 КМ, док су овдашње сорте јефтиније. Килограм купуса је 1,5 марака, а црвени лук кошта 1,5-2 КМ. Килограм жутих паприка и мркве иде 2,5 до три, а парадајза до 3,5 КМ. По четири КМ треба издвојити за килограм махуна, зелене салате или краставаца, док је спанаћ шест, а першун седам КМ. Пасуљ се, у зависности од врсте, креће од седам до 10 КМ, а 10 КМ кошта и килограм бијелог лука.  

Поређења ради, лани је у ово доба килограм краставаца коштао 1,5-2,5, а паприка 1,5 до двије КМ.

– Неких ранијих година сам готово сво поврће набављала на пијаци, и то је био неки ритуал, у којем сам уживала. Међутим, у протеклих пар година цијене само расту, па сада чешће пазарим у маркетима, јер је јефтиније.

Тржница је постала скупо мјесто за куповину, тако да су ријетки они који зеленишом свакодневно могу да се снабдијевају на овим мјестима. Људи, једноставно, немају пара да килограм неког поврћа, ма колико оно било квалитетно, плаћају, на примјер, шест, осам или 10 КМ. Понекад, неколико пута обиђем све тезге, не би ли негдје нашла нешто јефтиније. Такође, раније нисам гледала колико поврћа стављам у чорбу, а сад ставим по који комадић, и доста – каже Винка Д, пензионерка из Бањалуке.

Повртари истичу да је поврће скупо због лоше године, односно суше која је ове године уништила добар дио приноса.

– Због екстремних температура, поврће је страдало и код оних који имају системе за наводњавање, јер и поред наводњавања неке културе не могу да поднесу високе температуре. Принос кромпира је за 20 до 30 одсто мањи од очекиваног. Такође, угрожене су и касније сорте многих повртарских култура на отвореном, попут купуса, паприке, парадајза. Произвођачи ову годину завршавају с великим минусом у пословању, а грађани се суочавају са поскупљењима – поручују повртари.

(Српска Инфо)