СКОРО ПОЛА МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПРЕДИЗБОРНЕ КЛИКОВЕ И ЛАЈКОВЕ :: Semberija INFO ::

 

СКОРО ПОЛА МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПРЕДИЗБОРНЕ КЛИКОВЕ И ЛАЈКОВЕ


Политичка партија Савез независних социјалдемократа (СНСД) је само за промоцију једног видеа на друштвеној мрежи Фацебоок платила око 6.000 америчких долара. То показују подаци компаније Мета која, између осталог, управља друштвенима мрежама Фацебоок и Инстаграм.

Ради се о предизборном видеу, који је пласиран током септембра, уочи општих избора у Босни и Херцеговини, 2. октобра ове године.
 
У видеу, глумци, који су били одјевени као спортисткиња, учитељица, грађевински радник и пензионер, сједе за конференцијским столом, на чијем челу је Милорад Додик, предсједник СНСД-а. У монологу, Додик увјерава гласаче како је управо он најбољи кандидат за предсједника ентитета Република Српска.
 
Током мјесец дана овогодишње предизборне кампање, СНСД је за политичку Фацебоок-промоцију платио више од 64.000 марака. Када се томе додају појединачна оглашавања на страницама кандидата и општинских одбора ове странке, потрошили су око 80.000 марака.


Тако је ова странка на првом мјесту, са око 18 посто укупних улагања свих домаћих странака у политички маркетинг на друштвеној мрежи Фацебоок током предизборне кампање.
 
За тај новац је Фацебоок омогућио да политичке поруке СНСД-а на овој друштвеној мрежи буду прегледане око 18,8 милиона пута.
 
Шта је с осталим странкама?

Током предизборне кампање поруке три политичке партије- Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Странке демократске акције (СДА) и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) су прегледане више од 26 милиона пута.
 
"Према нашој процјени, током предизборне кампање политички субјекти потрошили су око 438.875 марака. Међутим, немамо увид за још више од 180 појединачних страница које су се оглашавале, јер Фацебоок не биљежи плаћене износе који су мањи од 100 марака", каже Биљана Ливанчић – Милић, представница Удружења грађана "Зашто не".


 
Исплати ли се улагати у Фацебоок предизборну кампању?

На бирачком списку за овогодишње изборе у Босни и Херцеговини је било 3.368.666 грађана са правом гласа. Гласала је само половина њих. Истовремено је у септембру ове године више од два милиона људи у Босни и Херцеговини користило Фацебоок. Ово је најпопуларнија друштвена мрежа са више од 96 посто удјела на тржишту Босне и Херцеговине.
 
"Сигурно је да промовисани садржаји политичких партија стижу до гласача. Да ли ће се неко задржати дуже на неком огласу, прегледати видео, прочитати поруку, то је тешко процијенити", каже Ливанчић – Милић.
 
До лајкова и дијељења садржаја се може доћи и без директне промоције огласа на платформи Фацебоок, каже Ливанчић – Милић.



Она наводи да званична страница Бакира Изетбеговића, кандидата за члана Предсједништва Босне и Херцеговине није потрошила ништа на оглашавање на Фацебооку, али је са просјеком од три објављена садржаја дневно биљежила приближно исти број интеракција с корисницима мреже Фацебоок као и СНСД, који је дневно објављивао око 15 садржаја.
 
"До свих гласача се може доћи. Међутим, сумњам да се може доћи до њиховог гласа путем Фацебоок кампања, ако су ти гласачи раније били привржени некој другој странци", каже Ливанчић – Милић.
 
Према подацима компаније Мета, Изетбеговићева странка СДА је на предизнорно Фацебоок оглашавање потрошила 2.711 марака, и то искључиво посредством општинских одбора странке или страница појединих кандидата.



 
Иако је Бакир Изетбеговић изгубио у трци за члана Предсједништва Босне и Херцеговине, његова странка је на октобарским изборима задржала водећу позицију у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине и Парламенту ентитета Федерација БиХ, према досадашњим објављеним пребројаним гласачким листићима које је објавила Централна изборна комисија.
 
Избори потврдили доминацију националних партија у БиХ, социјалдемократа у Предсједништву БиХ
Осим плаћених огласа, интеракцију са корисницима мреже Фацебоок појачавају и такозвани "ботови" и "тролови", односно особе који креирају и дијеле политичке поруке и садржаје са десетина лажних профила које свака од тих особа креира.
 
С ових профила дијеле и хвале садржаје својих странака и кандидата, те критикују и вријеђају политичке противнике, друге странке и кандидате. Анонимност им даје слободу да шире, не само страначку пропаганда, већ и дезинформације, клевете и увреде, без страха од тужбе.
 
Радио Слободна Европа забиљежио је дјеловање више оваквих профила, који су најчешће коментарисали или дијелили садржаје Савеза независних социјалдемократа и Странке демократске акције током предизборне кампање у септембру.
 
Шта је показала анализа Транспаренцy Интернатионал БиХ?

Домаће политичке партије су током прве три седмице кампање потрошиле укупно 9,6 милиона марака, показује анализа организације Транспаренцy Интернатионал Босне и Херцеговине (ТИ БиХ).
 
У износ није урачунат износ новца којег су странке потрошиле у задњој седмици кампање, навела је организација ТИ БиХ, посвећена борби против корупције и изградњи транспарентнијег и одговорнијег друштва.
 
"Овај износ потрошен је на билборде, рекламе у медијима (телевизија и штампани медији), Фацебоок оглашавање и предизборне скупове", кажу из ТИ БиХ.


 
Највише новца странке су потрошиле на оглашавање на билбордима, а посматрачи ТИ БиХ су забиљежили око 3.500 таквих реклама. Њихова тржишна вриједност износи око шест милиона марака, наводе у ТИ БиХ.
 
Истовремено је за оглашавање у штампаним медијима, на телевизија и за организовање предизборних скупова потрошено око 3,3 милиона марака.

(РСЕ)