Нијемци постављају соларне плоче на Аутобан :: Semberija INFO ::

 

Нијемци постављају соларне плоче на Аутобан


Ускоро почиње реализација пилот пројекта у оквиру којег ће дионица ауто-пута у Њемачкој бити покривена фотонапонским модулима.

Темељи за конструкцију биће постављени прије краја ове године, а челична конструкција, која укључује фотонапонске елементе, требало би да буде постављена у првом и другом кварталу 2023, објавио је Аутобахн ГмбХ, а преноси Ревијахак.

Први сегмент ће бити димензија 10 × 17 м, а биће подигнут око 5,5 м изнад коловоза. Конструкција ће бити изграђена на дијелу пута и одморишта у близини града Зингена у савезној држави Баден-Виртемберг.

 Пилот пројекат ће се испитивати дуже од годину дана, током којих ће се обавити разна мјерења, најавио је Аутобахн ГмбХ. Након тога, анализираће се могућности за континуирани рад оваквих посебних објеката.

Слично размишљају и у Швајцарској гдје влада испитује које су дионице ауто-пута прикладне за покривање соларним плочама. Теоретски, прихватљиве су све руте које не пролазе кроз тунеле.

Звучне баријере поред ауто-пута такође могу бити опремљене панелима. Потенцијал само ових баријера износи око 55 GWh електричне енергије годишње, што би било око 0,05 одсто укупне потрошње струје у Швајцарској.


Независне новине