ПОЧИЊЕ ПРОБНИ ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧИЊЕ ПРОБНИ ПОПИС ПОЉОПРИВРЕДЕ


Foto: Ilustracija
САРАЈЕВО - Агенција за статистику БиХ започеће сутра пробни попис пољопривреде којим ће бити обухваћено 15.887 газдинстава на простору цијеле БиХ.
 
Пилот пописом биће обухваћено 6.413 газдинстава у Републици Српској, 8.706 у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и 768 у Брчко дистрикту.
 
Сврха пробног пописа пољопривреде је да статистичке институције провјере организацију, методологију, техничка рјешења електронског упитника, апликацију за контролу материјала, вријеме потребно за инструктажу и пописивање газдинстава, с циљем да се пуни попис пољопривреде спроведе што квалитетније и ефикасније, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.
 
Попис газдинстава на терену спроводиће акредитовани и обучени пописивачи и контролори методом интервјуа тако што ће податке директно уносити у електронски упитник на лап-топу.
 
Током пилот пописа, који ће трајати до 31. октобра, прикупљају се подаци о локацијама пољопривредних газдинстава, о кориштеном пољопривредном земљишту за све усјеве, бројном стању стоке по врстама и категоријама, рурални индикатори, подаци о радној снази, еколошкој пољопривреди, наводњавању, агро-околишним индикаторима, те методама пољопривредне производње.
 
Пуни попис пољопривреде, чија реализација је планирана за крај наредне године, изузетно је важно статистичко истраживање за БиХ.
 
У саопштењу се наводи да ће тим пописом, први пут након више од 60 година, бити обезбијеђени квалитетни подаци за анализе стања и потенцијала, као и за стратешко планирање развоја сектора пољопривреде и руралног развоја на свим нивоима организовања.
 
Спровођењем пуног пописа пољопривреде у складу са међународним статистичким стандардима, БиХ ће испунити једну од приоритетних обавеза из оквира Процеса стабилизације и придруживања и на тај начин олакшати свој пут ка ЕУ, наводи се у саопштењу.

(Независне)