Ништа од укидања акциза и диференциране стопе ПДВ-а: Није било кворума за одржавање сједнице :: Semberija INFO ::

 

Ништа од укидања акциза и диференциране стопе ПДВ-а: Није било кворума за одржавање сједнице


САРАЈЕВО - Хитна сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на којој су делегати требали разматрати Извјештај о постизању идентичног текста Закона о допунама Закона о порезу на додатну вриједност и Извјештај о постизању идентичног текста Закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ отказана је.


На сједницу није дошао нико од делегата из српског клуба те због тога није било кворума за одржавање сједнице.

​Подсјећамо, Представнички дом и Дом народа парламента БиХ раније су усвојили ова два закона, али у различитим текстовима, па је било потребно усагласити их између два дома.

Представнички дом је, још у марту ове године, усвојио приједлог измјена Закона о акцизама у БиХ, по којима би гориво у Босни и Херцеговини било јефтиније до пола КМ на период од шест мјесеци, уз могућност продужења на додатна три мјесеца. Након тога, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је исти закон, али с роком важења само 30 дана.

Због тога је било неопходно усагласити текст предложеног закона између два дома, а Комисија за усаглашавање утврдила га је на начин да акцизе на гориво буду укинуте на период од шест мјесеци уз могућност продужења на додатна три мјесеца.

Када је ријеч о Закону о допунама Закона о порезу на додатну вриједност, ради се о увођењу нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице, храну и опрему за дјецу, сјеменски и садни материјал, те од 22 одсто на луксузну робу.


Глас Српске