ПАРЛАМЕНТ СРПСКЕ ПОДРЖАО ДОДИКОВУ ИЗЈАВУ О ПЕЉЕШКОМ МОСТУ :: Semberija INFO ::

 

ПАРЛАМЕНТ СРПСКЕ ПОДРЖАО ДОДИКОВУ ИЗЈАВУ О ПЕЉЕШКОМ МОСТУ


Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Народна скупштина Републике Српске потврдила је вечерас, на 5. посебној сједници, изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, да је по виталне интересе Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези с наставком изградње моста Комарна – Пељешац.

За потврду изјаве била је потребна двотрећинска већина, односно гласови најмање 56 од укупно 83 посланика у парламенту Српске.

За одлуку је било 60 посланика, 6 је било против, а 6 суздржано.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик предложио је, уочи гласања, посланицима у Народној скупштини да подрже његову иницијативу, односно приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Тај закључак је донесен без консензуса на 4. редовној сједници Предсједништва БиХ, 16. јула, са два гласа “за“, чланова Жељке Комшића и Шефика Џаферовића, и с једним гласом против, предсједавајућег Милорада Додик, који је затим покренуо питање заштите виталног интереса РС.

Након што Додикова изјава потврђена вечерас у Народној скупштини РС, закључак Предсједништва БиХ неће имати правно дејство.

Закључци

У обједињеним закључцима СНСД, ДНС, СП, ПДП, ДЕМОС, НДП и Уједињене Српске, који су вечерас усвојени, наведено је да Скупштина тражи од свих представника Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на свим отвореним питањима између Републике Српске, БиХ и Хрватске, попут одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори, утврђивања граница на ријеци Уни и гаранције да ће мост на Сави бити завршен у предвиђеном року.

Од српских представника на свим ниовима институција БиХ тражи се и да одбију парцијално рјешавање питања граница са Србијом и Хрватском.

Скупштина поздравља рјешавање свих граничних спорова са Србијом и Хрватском и захтијева ратификацију Споразума о граници са овим државама искључиво и истовремено у Парламентарној скупштини БиХ.

Прихваћен је и закључак ПДП-а о формирању тијела Народне скупштине који ће радити на побољшању положаја Срба у Хрватској.

​Српска инфо