ОБНОВА ЦРКВЕ СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАСЕНИЦИ, ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА 3. АВГУСТА :: Semberija INFO ::

 

ОБНОВА ЦРКВЕ СВЕТИХ ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАСЕНИЦИ, ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА 3. АВГУСТА


У Градској управи Бијељина одржан је састанак Организационог одбора за обнову цркве Светих Петра и Павла у Јасеници, општина Сребреник, на којем је саопштено да ће освећење цркве бити одржано 3. августа, уз присуство Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија.
 
Предсједник Грађевинског одбора за обнову и изградњу цркве Јово Новаковић изјавио је да је обнова почела у јуну прошле године и да се још чека на завршне радове унутар храма.
 
,,Успјели смо да оживимо духовну везу са родним крајем. Јасеница постаје пуста, народ умире, али ми који живимо у другим градовима нисмо је заборавили. Прије рата у Јасеници, Потпећи, Тињи и Драгољи живјело је 8.000 људи. Са обновом цркве, посјете родном мјесту су све чешће'', рекао је Новаковић.
 
Он је навео да је црква Светих Петра и Павла у Јасеници изграђена 1874. године, а да је престала са радом 1984. године због неусловности објекта за обављање вјерских служби.
 
,,Тада је изграђена нова црква у центру села, али ми смо хтјели да обновимо стару и у томе смо успјели. Позивам све вјернике, али и комшије Хрвате и Бошњаке, да дођу на освећење и да присуствују архијерејској литургији и дружењу уз ручак'', поручио је Новаковић.