И ДОБАВЉАЧИ МОРАЈУ ОБЈАСНИТИ СВАКИ СКОК ЦИЈЕНА :: Semberija INFO ::

 

И ДОБАВЉАЧИ МОРАЈУ ОБЈАСНИТИ СВАКИ СКОК ЦИЈЕНА


Foto: Ilustracija
 Притиснути инспекцијским контролама, поједини трговачки ланци у Српској су почели од добављача тражити да оправдају скок цијена робе коју достављају према трговинама.

Тако се може протумачити садржај маила који је на друштвеним мрежама подијелио бањалучки одборник Милко Грмуша, а који је досад поднио низ иницијатива чији је циљ стопирање дивљања цијена.

"Управо сам добио информацију да је један велики хипермаркет послао допис својим добављачима у којем од њих тражи да им се приликом сваке најаве поскупљења намирница обавезно достави детаљно образложење истог. То значи да су се досад цијене намирница дизале како се коме ћефнуло и како је ко хтио да згрне паре, а што тврдим све вријеме", навео је Грмуша.

Он истиче да је увидио да се у протеклих-седам мјесеци покушавала злоупотријебити ситуација у Украјини те да су многи производи почели драматично да поскупљују, практично на дневном нивоу.

"У раду инспекцијских органа постоје два проблема. Први је што је мало инспектора, те они не могу све стићи обићи. Други је то што на терену не раде све што им закон омогућава, од црвених трака, преко драстичног кажњавања до озбиљног удубљивања у саму срж проблема", рекао је Грмуша за "Независне новине".

С друге стране, Драгана Шобот, секретарка Удружења трговине при Привредној комори Републике Српске, наводи да јој је жао што се за сва поскупљења криве трговци, који су се, тврди, трудили и максимално снизили марже како би поскупљење било што мање.

"Могу и разумијем ово обавјештење које је послато добављачима. Трговине су једна карика у ланцу и имају своје трошкове. Оне су настојале да снижавањем своје марже утичу на то да поскупљења не буду толика за крајње потрошаче", нагласила је Шоботова у изјави за "Независне новине".

Слаже се и Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача "Реакција" Бањалука, да би сви у ланцу дистрибуције требало да појасне потрошачима шта је утицало на раст цијена.

"Не знам како досад нису провјеравани добављачи, они диктирају цијене одређеног производа. Када нешто поскупи с марку на двије треба да објасне разлог поскупљења. Наравно, уз то треба контролисати и поштовање Уредбе о маржи, да не би испало да се трговац договори с добављачима, што је врло могуће", рекао је Срдић за "Независне новине".

Подсјетимо, како смо објавили крајем августа, због непоштовања уредбе којом се ограничава маржа на робу од марта до тада уручено је 60 прекршајних налога маркетима и тржним центрима у Српској и то укупне вриједности 433.000 КМ.

Како су потврдили за "Независне новине" из Инспектората Републике Српске, они су од трећег мјесеца ове године константно контролисали трговачке центре с акцентом на контролу формирања цијена које подлијежу Уредби о ограничавању маржи у промету робе, али ипак с мањим прекидима у јулу и августу.

"Републичка тржишна инспекција је контролисала укупно око 100 трговачких центара и мањих маркета трговина. Од тог броја, 50 контрола је било неуредно, а издато је 100 прекршајних налога у вриједности од 459.800 КМ. Од тога је за прекорачење Уредбе о ограничењу маржи било 60 прекршајних налога у вриједности од 433.000 КМ", рекли су из Инспектората РС.

(Независне)